icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Aanpak analfabetisme

15 feb 2007

Rapport: 165.000 laaggeletterden in Noord-Nederland

 

Aanpak analfabetisme

 

Dokkum - De provincies Fryslân, Groningen en Drenthe gaan gezamenlijk analfabetisme aanpakken. Drenthe begint met een project om ouders te betrekken bij taalonderwijs en gaat alfabetiseringscursussen voor volwassenen promoten; Fryslân en Groningen volgen binnenkort. Uit onderzoek blijkt dat in Noord-Nederland 165.000 laaggeletterden zijn.

 

Tijdens een werkbezoek van staatssecretaris Bruins van Onderwijs gisteren aan Dokkum en Hoogezand-Sappemeer werd een rapport gepresenteerd van onderzoeksbureau Stamm CMO Drenthe. In opdracht van de provincie Drenthe onderzocht het bureau hoeveel analfabetisme in Noord-Nederland voorkomt.

 

In Fryslân zijn 62.000 laaggeletterden, waarvan ruim 13.000 allochtonen: 13 procent van de bevolking. Dat percentage komt overeen met het landelijk gemiddelde. Van de 165.000 laaggeletterden in heel Noord-Nederland tussen de 15 en 74 jaar volgen er maar 733 een cursus, om hun taalniveau op te krikken.

 

Drenthe heeft alvast 50.000 euro extra beschikbaar gesteld voor de bestrijding van analfabetisme. De bedoeling is om samen met Fryslân en Groningen te komen tot een ‘Aanvalsplan laaggeletterdheid in Noord-Nederland’. In samenwerking met onder meer basisscholen, gemeenten, bibliotheken en zorginstellingen start een project dat zich richt op preventie. Ouders moeten zo meer betrokken raken bij taalonderwijs en leesbevordering; leerkrachten worden meer getraind op het signaleren van problemen.

 

Daarnaast worden campagnes opgezet om meer deelnemers te werven voor analfabetiseringscursussen op Regionale Opleidingscentra (ROC). ROC’s moeten ook beter samenwerken om analfabeten te scholen, adviseert Stamm CMO. Binnen een nieuw noordelijk expertisepunt moeten kennis, ervaring en methodieken worden uitgewisseld. Ook gemeenten worden aangespoord beleidsmatig meer aan de bestrijding van laaggeletterdheid te doen.

 

Het plan sluit aan bij een nieuwe permanente overheidscampagne op televisie, radio, posters en trams. Een speciaal pakket voor consultatiebureaus moet leidsters stimuleren meer aan taalontwikkeling te doen. Vanaf maart wordt daarnaast op vrijwel alle regionale zenders, waaronder Omrop Fryslân, een educatief programma uitgezonden voor volwassenen met lees- en schrijfproblemen.

 

,,Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, gaan situaties waarin ze taal nodig hebben, meestal uit de weg”, zei Bruins gisteren bij zijn bezoek aan basisschool Eben Haëzer in Dokkum. Op peuterspeelzalen en basisscholen in Dongeradeel loopt een project dat taalontwikkeling bij jonge kinderen stimuleert. Een goede manier op problemen te voorkomen, vindt Bruins. ,,Er is heel wat meer voor nodig om volwassen analfabeten voor taal te interesseren.”

 

Bron: Friesch Dagblad (15-02-2007)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook