Abrupt einde noodopvang Witmarsum
31 okt 2005
Abrupt einde noodopvang Witmarsum
WITMARSUM – Er komt binnen een paar maanden een einde aan de grootschalige noodopvang voor asielzoekers in het voormalige Augustijner klooster aan de Arumerweg in Witmarsum. In het pand komen appartementen voor verstandelijk gehandicapten. Van de 110 uitgeprocedeerde vluchtelingen die in Witmarsum verblijven, moeten er 67 weg.
Eigenaar T. van der Molen van het klooster maakte vanochtend bekend dat hij het klooster verkocht heeft aan de stichting Philadelphia Zorg Fryslân, een christelijke instelling die mensen begeleidt die niet (meer) zelfstandig kunnen wonen.
De verkoop van het klooster heeft de Stichting Beheer Noodopvang Fryslân overvallen. Die had erop gerekend dat de vluchtelingen zeker nog tot maart 2007 in Witmarsum konden blijven. Een grote wervingsactie van de provinciale organisaties Flechtelingen Wolkom en het centrum Tûmba had 200.000 euro opgebracht. Met dat geld kon tot maart 2007 de huur van het klooster worden betaald.
“We hebben wat betreft de opvang van vluchtelingen een heel groot probleem”, aldus wethouder Helder van de gemeente Wûnseradiel. “We moeten proberen 67 mensen elders te huisvesten”, zo zei hij vanmorgen in het gemeentehuis in Witmarsum.
De twee ton is niet weggegooid, verzekerde hij. Dat blijft bestemd voor de huisvesting van de vluchtelingen. Overigens blijven veertig vluchtelingen in Witmarsum. Zij verblijven nu namelijk al in een gebouw naast het klooster. Dit gebouw blijft buiten de verkoop.
Voorzitter S. Paus van de Stichting Beheer Noodopvang Fryslân vindt het redelijk om bij het zoeken naar nieuwe locaties Philadelphia, ook gezien de protestants-christelijke identiteit, aan te spreken op haar verantwoordelijkheid. “De verkoop komt voor ons wel heel onverwacht. Tot voor drie weken terug wisten wij van niets van de verkoop”, aldus Paus. Regiomanager J. Koster-van Leeuwen van Philadelphia Zorg in Fryslân kan echter weinig voor de noodopvang doen. “Wij hebben ook ruimtegebrek. We hebben de overdrachtsdatum al anderhalve maand uitgesteld, maar langer kunnen onze cliënten ook niet wachten.”
Eigenaar Van der Molen beklemtoonde dat hij nooit de intentie heeft gehad het klooster tot maart 2007 in zijn eigendom te houden. Na het opzeggen van het huurcontract door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers COA, in september 2003, ging Van der Molen op zoek naar een koper. “Het is altijd mijn bedoeling geweest het klooster te verkopen. Er zijn diverse kopers geweest. Philadelphia was al twee jaar in beeld.” Philadelphia en Van der Molen hebben in het koopcontract vastgelegd dat het gebouw op 15 maart 2006 leeg moet worden opgeleverd. Dan begint de verbouw. In het klooster komen zestien appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking. Philadelphia biedt op dit moment in Fryslân met driehonderd medewerkers ondersteuning aan zo’n tweehonderd mensen op vijftien locaties in Sneek, Bolsward. Oppenhuizen, Burgum en Aldeboarn.
Bron: Friesch Dagblad (31-10-2005)