icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Alleen student met wiskunde naar de pabo

05 jan 2006
Alleen student met wiskunde naar de pabo
 
DEN HAAG – De lerarenopleiding basisonderwijs moet alleen nog toegankelijk worden voor studenten, die op de middelbare school eindexamen wiskunde hebben gedaan. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.
 
Volgens de Volkskrant van vanochtend willen PvdA, VVD, SP en D66 wiskunde verplicht stellen als toelatingseis voor de pabo, om daarmee meer zekerheid te hebben over de rekenvaardigheid van de toekomstige leraren.
 
Deze week bleek uit een onderzoek van het Cito, dat veel eerstejaars pabo-studenten slechter rekenen dan de slimste kinderen van de basisschool. Voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad gaf daarvan minister Van der Hoeven van Onderwijs de schuld, omdat zij de studenten ook helemaal geen ambitieniveau oplegt. Ze wil wiskunde schrappen als verplicht vak op de middelbare school. "Straks krijgen ze helemaal geen wiskunde meer. Maar zij moeten wél aan onze kinderen uitleggen hoe ze moeten rekenen."
 
Als wiskunde inderdaad verdwijnt als verplicht examenvak, moeten leerlingen die naar de pabo willen, het vak in het vrijwillige deel van hun pakket opnemen, vindt de Tweede Kamer. De Kamer koerst aan op een confrontatie met de minister; die liet gisteren juist weten dat ze een wiskunde-diploma als toelatingseis niet nodig vindt. Zij denkt dat de toets aan het begin van de pabo de slechtste rekenaars er wel uit zal filteren. De basistoets voor pabo-studenten – waar ook spellingsvaardigheid bijhoort – moet volgend schooljaar worden ingevoerd op alle opleidingen. Eerstejaars die de toets niet halen, moeten van school.
 
Terpstra dreigde gisteren echter de afspraken over de basistoets op te zeggen, die de opleidingen hebben gemaakt met het ministerie. Hij vindt dat de minister eerst moet zorgen dat de studenten op de middelbare school al een stevig basisniveau meekrijgen.
 
De vraag hoeveel vakinhoudelijke kennis toekomstige leraren moeten hebben in al jaren onderwerp van strijd. Politici vinden dat pabo-studenten zelf uitmuntend moeten kunnen spellen en rekenen. ("Het is van belang dat je als leerkracht boven de stof staat", zegt PvdA-Kamerlid Hamer vandaag nog in de Volkskrant.)
 
De pabo’s vinden dat zelf ook wel, maar zij zien het niet als hun taak om hun leerlingen voortdurend bij te spijkeren. Zij richten zich liever op de didactiek (de techniek van het lesgeven) en de pedagogiek (opvoedkunde), dan dat ze taal- en rekenles geven. Op de CHN in Leeuwarden bijvoorbeeld moeten studenten in het eerste jaar hun basistoets rekenen en taal halen: daarna wordt die kennis niet meer onderhouden. "Wij willen in het tweede en derde jaar niet meer zitten met studenten die de basis niet onder de knie hebben", aldus directeur Wildeboer van de CHN.
 
Bron: Friesch Dagblad (05-01-2006)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook