icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Anker van schip Abel Tasman niet gevonden

22 aug 2005
Anker van schip Abel Tasman niet gevonden
 
LUTJEGAST – Jammer, maar helaas. De expeditie die als doel had het anker van het schip van ontdekkingsreiziger Abel Tasman te vinden is mislukt. Secretaris Tineke Algra van het Abel Tasmankabinet in Lutjegast vindt het spijtig, dat het de expeditieleden niet gelukt is het relikwie, dat voor de kust van Tasmanië zou liggen, te vinden.
 
De zoektocht vond plaats op initiatief van de Nieuw-Zeelandse historicus Grahame Anderson. De geschiedkundige is er, na twintig jaar onderzoek, zeker van de plek van het anker te hebben gevonden. Het anker zou het eerste onderdeel van een schip van de zeventiende-eeuwse zeeman zijn dat ooit is teruggevonden. Het was de bedoeling dat het geval uiteindelijk een plekje zou krijgen in het museum in Lutjegast, de geboorteplaats van Tasman.
 
De expeditie aan de andere kant van de wereld heeft bijna twee weken geduurd. De deelnemers werden bij hun zoektocht gehinderd door slecht weer. Volgens Algra vindt er komende herfst waarschijnlijk opnieuw een poging plaats om het anker op te duiken.
 
Abel Janszoon Tasman (1603-1659) was een van de grootste ontdekkingsreizigers die de wereld ooit heeft gekend. De in Lutjegast geboren avonturier zette als eerste westerling voet aan wal op Tasmanië, Nieuw-Zeeland, Tonga en de Fiji-eilanden.
 
Het anker zou in het kader van de vriendschapsbetrekkingen tussen Nederland en Australië in 2006 feestelijk kunnen worden overgedragen, had Algra gehoopt. Volgend jaar wordt gevierd dat de handelsrelatie tussen Nederland en Australië vierhonderd jaar oud is.
 
In 1606 zette de eerste Nederlander voet op Australische bodem en sindsdien zijn vele Nederlanders naar Australië geëmigreerd. Het jaar 2006 markeert de vierhonderdste verjaardag van de relatie tussen beide landen en er wordt in beide landen aandacht besteed aan de vriendschappelijke band tussen Nederland en Australië.
 
De bekendste Nederlander die de kust van Australië in kaart heeft gebracht, is Abel Tasman. In de gemeente Grootegast zullen in 2006 diverse activiteiten plaatsvinden in het kader van het speciale herdenkingsjaar.
 
In het museum in Lutjegast zijn inmiddels de voorbereidingen voor de tentoonstelling De Gouden Eeuw in het Westerkwartier al aan de gang. Over de eerste 28 jaren van Tasmans leven is weinig bekend. De tentoonstelling zal een beeld schetsen hoe het dagelijks leven was in het Westerkwartier in de periode 1603 tot 1632. De tentoonstelling zal worden gehouden in de hervormde kerk in Lutjegast.
 
Hoe het jubileumjaar verder gevierd wordt, is nog niet helemaal duidelijk, zegt Algra. “Iedereen die nog ideeën heeft, kan ze bij ons melden.”
 
Bron: Friesch Dagblad (22-08-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook