Arts donderdag alleen in nood bereikbaar
19 apr 2005
Arts donderdag alleen in nood bereikbaar
Earnewâld – Friese huisartsen zijn donderdagochtend alleen voor spoedgevallen bereikbaar. De artsen houden massaal ‘werkoverleg’. Ze vinden dat het voortbestaan van de huisarts in het Nederlands zorgsysteem ernstig wordt bedreigd.
De huisartsen zijn boos op minister Hoogervorst. “De nieuwe zorgwet vormt een ernstige bedreiging voor ons werk”, aldus huisarts B. van Kapel uit Heeg. Hij schat dat driekwart van de Friese huisartsen donderdagochtend zich op recreatiepark It Wiid in Earnewâld zal verzamelen om de discussie in de Tweede Kamer over de nieuwe zorgverzekeringswet te volgen. Volgens Van Kapel neemt de actiebereidheid ook in de rest van het land toe. “Ook in Utrecht, delen van Amsterdam en in Zeeland zal het werk worden neergelegd. Wij willen hiermee opnieuw een krachtig signaal laten horen richting Den Haag.” De huisartsen blijven wel bereikbaar voor spoedgevallen.
De huisartsen onderhandelen al maanden met de minister over de nieuwe voorwaarden en regels die gaan gelden wanneer het nieuwe verzekeringsstelsel ingaat. Dat moet in 2006 ingaan. Iedere Nederlander is op basis van een standaardverzekering verplicht verzekerd van curatieve zorg.
Volgens de huisartsen stelt de minister te weinig geld beschikbaar voor de huisartsenzorg. De vraag naar zorg neemt alleen maar toe doordat de bevolking ouder wordt. Ook voor de modernisering van de zorg wordt geen extra geld uitgetrokken. Volgens de huisartsen is het een misvatting dat door de marktwerking in de zorg er meer geld vrijkomt. In het buitenland wordt de zorg alleen maar duurder door de marktwerking, zeggen de huisartsen. Daarbij komt ook nog dat de druk op de artsen de laatste tien jaar al met 20 tot 25 procent is gestegen, aldus Van Kapel.
“In de afgelopen maanden hebben wij twaalf eisen op tafel gelegd. Totnogtoe wil de minister er maar één inwilligen. Hij trekt namelijk twintig miljoen euro uit voor de praktijkondersteuning. Dat is veel te weinig. Door een nieuw financieringssysteem neemt de administratieve druk op de huisartsenpraktijk enorm toe. We moeten bijvoorbeeld vijf tot zes keer zoveel declareren. Ook moeten we onze software vervangen, willen we dit goed doen. Dat kost heel veel.”
Het grootste probleem zit hem in de houding die artsen moeten aannemen in het nieuwe systeem. “De marktwerking maakt van een arts een marktkoopman en dat zijn we niet. We zullen patiënten moeten vragen of ze wel zeker weten of ze hun bloeddruk bemeten willen hebben. Dat gaat hen namelijk negen euro meer kosten. Zo willen wij niet werken.”
Behalve een ander vergoedingsstelsel dan de minister nu van plan is, willen de artsen de zekerheid van genoeg opleidingsplaatsen en meer praktijkondersteuning. Ze denken zelf veel te kunnen bezuinigen door meer samenwerkingsverbanden aan te gaan.
Bron: Friesch Dagblad (19-04-2005)