Asbestregels in Fryslân vaak overtreden
27 mei 2005
Asbestregels in Fryslân vaak overtreden
Leeuwarden – De asbestregels worden in Fryslân vaak overtreden. Gemeenten moeten het toezicht op de naleving van de regels verbeteren. Dat stelt het Servicepunt milieuhandhaving Fryslân (Seph).
Het Seph heeft in samenwerking met het Regionaal Milieu Team van de politie Fryslân, Gaasterlân-Sleat, Achtkarspelen, Dantumadeel, de provincie Fryslân en de Inspectie van het ministerie van VROM in 2004 in totaal elf ‘asbestcontroles’ gehouden. De controleurs namen een kijkje bij de sloop van stallen en schuren van agrarische bedrijven. Ruim 90 procent van de boerenbedrijven hebben asbestdaken of asbest in tussenschotten in stallen, aldus de betrokken gemeenten.
Bij de elf gecontroleerde slooplocaties – waar asbest aanwezig was - zijn in zeven gevallen overtredingen geconstateerd. Zo werd er gesloopt zonder de benodigde vergunning, werd de sloop zelf uitgevoerd in plaats van door een gespecialiseerd bedrijf en werd de start van de sloop niet gemeld bij de lokale overheid.
Eenmaal is de sloop stilgelegd omdat er onzorgvuldig werd omgegaan met het asbest. In totaal zijn drie overtreders beboet (dit was voor het zelf uitvoeren van de sloop en het niet correct afvoeren of afgeven van het gesloopte asbest).
Handreiking gemeenten
Daarnaast is uit de controles gebleken dat er nog veel kan worden verbeterd in het afgeven van de sloopvergunningen en het toezicht op de asbestregels door gemeenten. Daarvoor is een handreiking voor Friese gemeenten opgesteld.
Het Seph hoopt dat de handleiding ertoe leidt dat de ,,naleving van de asbestregels wordt verbeterd en ongewenste blootstelling van burgers aan asbest zo veel mogelijk wordt voorkomen.’’
Verder moet het verwijderen van asbest goedkoper worden gemaakt. Uit het onderzoek van het Seph blijkt dat bij een bestemmingsverandering van een boerderij, na bedrijfsbeëindiging, het asbest nog te beperkt wordt verwijderd. Het Seph vermoedt dat dit mede komt door de hoge kosten: voorafgaand aan asbestverwijdering moet een deskundig bureau inventariseren waar het asbest aanwezig is, en de verwijdering zelf moet ook door een dergelijk bureau worden uitgevoerd.
Financiële drempels
De projectgroep beveelt aan dat instanties zoals het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de provincie en de land- en tuinbouworganisatie LTO Noord bekijken of financiële drempels voor de asbestverwijdering uit de agrarische sector verlaagd kunnen worden.
De verantwoordelijke bij het Seph, R. Veenstra, was vandaag niet aanwezig voor een toelichting op de vorig jaar uitgevoerde controles en aanbevelingen.
Bron: Friesch Dagblad (27-05-2005)