icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Banenplan trekt kansrijke werklozen

13 dec 2006

Banenplan trekt kansrijke werklozen

 

LEEUWARDEN - Het Fries Banenplan dat aanvankelijk alleen bedoeld was voor mensen die al werkloos zijn, heeft uiteindelijk vooral niet-werkende werkzoekenden (zoals voormalig huisvrouwen) en mensen die dreigden elders hun baan kwijt te raken aan werk geholpen. Dat blijkt uit het activiteitenplan 2007 van het Fries arbeidsmarktbeleid.

 

Meer dan tweederde van de 383 mensen die met behulp van provinciale subsidie aan nieuw werk zijn geholpen, zijn kansrijke werklozen. ,,De geplaatste werkzoekenden komen voornamelijk uit de categorie met de beste arbeidskansen, ondanks het feit dat voor werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt meer subsidie beschikbaar was”, zo staat in het activiteitenplan.

 

,,Het bedrijfsleven heeft het grootste belang bij direct inzetbaar personeel. Binnen de eigen bezetting is vaak te weinig tijd voor eventueel benodigde extra begeleiding van nieuwe werknemers.” Ook bij gemeenten loopt het plaatsen van werkzoekenden met een loonkostensubsidie geen storm, meldt het verslag.

 

Uiteindelijk blijken sinds 2003 veertien bedrijven een bijdrage uit de pot te hebben gekregen. Zij ontvingen in totaal ruim 2,6 miljoen euro voor het creëren van 445 arbeidsplaatsen.

 

De provincie verwacht tot 383 nieuwe arbeidsplaatsen te komen, al komen de definitieve resultaten pas in 2008 beschikbaar. Van hen was 3 procent langdurig werkloos, kwam 21 procent uit een re-integratietraject en kwam 8 procent uit een speciale doelgroep zoals ouderen, allochtonen en arbeidsgehandicapten.

 

In september 2003 was al duidelijk dat de formule voor het Fries Banenplan niet zou werken en werd de doelgroep uitgebreid naar werkzoekenden zonder werk en werklozen in spé. Het plan moest duizend werkzoekenden aan een baan helpen. Daarvoor was bijna vijf miljoen euro beschikbaar.

 

Voor het provinciale arbeidsmarktbeleid legt het college komend jaar onder meer prioriteit bij vijfhonderd extra scholingstrajecten voor werkenden en werkzoekenden. Verder moet er een projectenknooppunt komen dat arbeidsvraag en arbeidsaanbod beter op elkaar laat aansluiten. In de komende drie jaar moeten hierdoor honderdvijftig werkzoekenden aan de slag geholpen kunnen worden. Prioriteit krijgt ook het opzetten van een bedrijfstakoverleg structuur tussen onderwijs en bedrijfsleven. Gedeputeerde Mulder verwacht hier veel van.

 

Ander plan

Gemeente Leeuwarden begint in 2007 met een ander plan om werklozen aan een baan te helpen. Bouwbedrijven die voor Leeuwarden projecten uitvoeren moeten voortaan 5 procent van hun budget gebruiken om langdurig werklozen uit de gemeentelijke kaartenbak binnen hun bedrijf aan het werk te zetten. Het plan, social return, is onderdeel van een serie gemeentelijke voornemens om de werkloosheid te bestrijden. In Rotterdam wordt al met het systeem gewerkt. Daar bevalt het goed, stelt wethouder Florijn. De gemeente wil komend jaar zeker tien langdurig werklozen in de bouw aan het werk krijgen. Als dat goed lukt, gaat het project wat de gemeente betreft ‘tot in de oneindigheid’ door.

 

Bron: Friesch Dagblad (13-12-2006)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook