Beslissing over erfgoedstatus over vier jaar
04 nov 2005
Beslissing over erfgoedstatus over vier jaar
SCHIERMONNIKOOG – Over vier jaar valt de beslissing of de Waddenzee de status van Werelderfgoed krijgt. Tot die tijd gaat minister Veerman campagne voeren om het draagvlak in de regio te vergroten voor een notering op de prestigieuze hitlijst van de Unesco.
Dat kondigde hij gisteren aan op Schiermonnikoog, na ondertekening van de ministeriële verklaring van de tiende trilaterale conferentie over bescherming van de Waddenzee. Nederland en Duitsland besloten daar gezamenlijk de procedure te beginnen voor aanmelding van de Waddenzee als Werelderfgoed.
Dat kondigde hij gisteren aan op Schiermonnikoog, na ondertekening van de ministeriële verklaring van de tiende trilaterale conferentie over bescherming van de Waddenzee. Nederland en Duitsland besloten daar gezamenlijk de procedure te beginnen voor aanmelding van de Waddenzee als Werelderfgoed.
De Unesco honoreert een dergelijke aanvraag alleen wanneer de regionale bevolking haar ondersteunt. Volgens Veerman is aan die voorwaarde in Nederland in principe al voldaan doordat de drie kustprovincies en de meeste gemeenteraden op de eilanden en langs de kust de aanvraag ondersteunen. Desalniettemin wil hij nog veel energie steken in het wegnemen van argwaan en vrees bij de lokale ondernemers die vrezen dat de monumentale status hun nieuwe beperkingen zal opleggen. Als over vier jaar blijkt dat de bewoners van het gebied nog steeds niet gelukkig zijn met de eer, “gaat het niet door”, beloofde Veerman.
Denemarken doet nog niet mee met het Nederlands/Duitse initiatief, maar volgens Veerman kunnen de Denen de komende vier jaar op ieder moment ‘aanhaken’ bij de aanvraag. Ongeveer 15 procent van de Waddenzee ligt op Deens grondgebied. De reden waarom Denemarken op dit moment niet wil meedoen, houdt voor een deel verband met dezelfde vrees als die in de Nederlandse waddenregio leeft voor nieuwe, beperkende regelgeving. Daar komt bij dat Denemarken momenteel druk bezig is haar deel van de Waddenzee als nationaal park te bestempelen. En tegelijk is er een zeer ingrijpende bestuurlijke vernieuwing gaande: alle provincies zijn opgeheven, en de gemeenten zijn opnieuw ingedeeld waardoor hun aantal tot een derde gekrompen is. In de commotie die dat proces teweegbrengt willen de Deense bestuurders zich niet ook nog eens druk maken over een internationale erfgoedkwestie. Denemarken was zelfs niet door zijn minister vertegenwoordigd op Schiermonnikoog; de topambtenaar van het ministerie van Natuur, Rasmussen, nam de honneurs waar.
De vierjaarlijkse ‘ministersconferentie’ (waar Veerman ditmaal de enige minister was; Duitsland was vertegenwoordigd door staatssecretaris Probst) ondertekende zoals verwacht een uitvoerige verklaring die de afgelopen tijd reeds door ambtenaren was geschreven en gepubliceerd. Tot de goede voornemens daarin behoort onder meer het streven naar een betere bescherming van de Waddenzee tegen het gevaar van scheepsongevallen in de kuststrook. Verder willen de drie landen geen nieuwe windturbineparken voor de kust, maar drie bestaande plannen blijven ongemoeid.
Veel lof was er op de conferentie voor het Waddensea Forum dat de afgelopen drie jaar is opgetuigd onder leiding van de Friese CdK Nijpels. In het forum komen vertegenwoordigers van zeer uiteenlopende belangen (zoals natuur, recreatie, toerisme en visserij) uit de drie waddenlanden samen. Nijpels zelf ziet de winst vooral in het feit dát de belangenorganisaties elkaar ontmoeten, en dat geen van hen de afgelopen drie jaar van tafel is weggelopen. Het voorzitterschap is vanaf vandaag overgedragen aan een Duitse collega.
Bron: Friesch Dagblad (04-11-2005)