icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

BioCom niet 'met overvolle buik' de winter in

02 nov 2005
BioCom niet 'met overvolle buik' de winter in
 
Thuiscomposteren levert vaak meer compost dan u denkt

BUITENPOST - Het thuiscomposteren van groente-, fruit- en tuinafval (GFT- afval) en ander fijn groenafval is, voor het beste resultaat, gebonden aan een aantal spelregels. Sommigen zijn vanzelfsprekend; anderen vragen om wat extra toelichting. Eén van de extra aandachtspunten is het tijdig en regelmatig oogsten van het eindproduct compost. Eén keer in de twee maanden is meer regel, dan uitzondering.

Aanwezigheid compost eenvoudig te controleren
Het is raadzaam op geregelde tijden even te controleren of er compost geoogst kan worden. Dat kan eenvoudig door de compostschuif aan de ‘rugzijde’ een klein stukje te openen. Als het materiaal donker van kleur is en wat kruimelig van structuur is de kans erg groot dat er oogstbare compost aanwezig is. Doe in dit geval de schuif verder open en kijk naar het resultaat. Het is meer dan raadzaam deze compost nu uit de BioCom te verwijderen. Als de compost geoogst is zakt het grotendeels verteerd afval dat daarboven zit (en waarin zich bijna alle wormen bevinden)naar de bodemplaat en het composteerproces gaat gewoon door. Extra wormen en boomschors zijn niet nodig.

Ook nog compost oogsten in het late najaar
Het wordt ten sterkste aangeraden ook in de maanden oktober, november en zelfs december nog een keer compost te oogsten als daar aanleiding voor is. Die compost kunt u niet meer gebruiken in de tuin, maar die kunt u tijdelijk een plaatsje geven bijvoorbeeld onder een struik in de border tot gebruik in het voorjaar. Even afdekken met een laagje herfstblad en in het voorjaar hebt u prachtige compost.

Voordeel van het oogsten in deze periode is dat er opnieuw ruimte ontstaat voor het bijvullen in de winterperiode. Een deel van de geoogste compost kunt u in de wintermaanden uitstekend gebruiken voor het afstrooien van keukenafval. Hierdoor ontstaat variatie in voedsel, noodzakelijk voor een goed biologisch proces.

Waarom vaker compost oogsten?
U vraagt zich mogelijk af, waarom er zoveel nadruk ligt op het vaker compost oogsten. Daar zijn enkele goede redenen voor.

Compost is een organische meststof met als belangrijke eigenschap dat die in de bodem veel vocht kan vasthouden. Dat doet deze compost ook als hij in de BioCom blijft zitten. Zoals bekend komt er bij het composteren van GFT- afval veel vocht vrij. Dat zogenaamde lekvocht zakt heel langzaam naar beneden en zakt door de gaatjes in de bodemplaat. Maar als er veel compost in de BioCom zit, wordt dat vocht door die compost ‘opgezogen’. Het gevolg is dat de inhoud steeds zwaarder wordt en de druk op de rugzijde van de BioCom steeds toeneemt. Dat kan zelfs tot gevolg hebben dat de compostschuif uit zijn sponning wordt gedrukt, met alle vervelende gevolgen van dien.

Een ander nadeel van erg veel compost in de BioCom is dat de luchtdoorstroming deels wordt belemmerd. Die lucht (met de noodzakelijke zuurstof) komt via de luchtfilters in de zijkanten binnen en moet door het composterend afval naar boven. Erg veel compost met opgezogen lekvocht belemmert die luchtdoorstroming en dat is jammer voor het proces. Met de beluchtingstok kan daar wel wat aan gedaan worden, maar vaker compost oogsten is de remedie.

Schuin plaatsen of op zijn buik leggen
Het oogsten van compost kan op verschillende manieren. U kunt de BioCom laten staan, de schuif openen en de compost verwijderen. Het werkt makkelijker als u de BioCom met de buikzijde schuin tegen een muur of iets dergelijks plaatst. Als de hellingshoek voldoende is, blijft de BioCom goed staan. U opent de schuif en verwijdert de compost. Nog een andere mogelijkheid is dat u de BioCom – met de buikzijde plat op de grond legt. U opent de schuif en kunt op uw gemak de compost verwijderen.

Goed gereedschap is het halve werk
Er komen nog wel eens opmerkingen dat de compost wat moeilijk te oogsten is. De reden daarvoor is dan men dan vaak werkt met een schop. Compost is zacht en stug materiaal en laat zich met een schop wat moeilijker verwijderen. Gebruik daarom een riek (greep). Die tanden gaan makkelijk in de compost en het oogsten verloopt echt zonder problemen.

Compostmeesters willen u graag van dienst zijn
Mocht u twijfelen over de oogstbaarheid van de compost of over de beste wijze van werken in uw situatie, dan kunt u één van onze compostmeesters inschakelen. Dat zijn opgeleide mensen, die u over het totale composteringsproces met raad en daad kunnen bijstaan. Zij vinden het leuk u te helpen. Mocht u van hun diensten gebruik willen maken, neem dan contact op met de coördinator van onze compostmeesters in Achtkarspelen, dhr. Westerhof, tel. 0511-548622 (tijdens kantooruren). Hij coördineert alle werkzaamheden en laat een compostmeester een afspraak met u maken, zodat dat bezoek gepland wordt als u het schikt. Uiteraard zijn aan deze activiteiten geen kosten verbonden.
 
Bron: Gemeente Achtkarspelen (02-11- 2005)
www.achtkarspelen.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook