Bouwers nogal laconiek over boetes
08 sep 2005
Bouwers nogal laconiek over boetes
LEEUWARDEN - Bouwboetes? Ze kijken er nauwelijks nog van op in de aannemerij. Dat de kartelwaakhond NMa gisteren sancties aankondigde tegen zevenhonderd bouwbedrijven, wekt geen woede of verwondering maar vooral berusting.
Na de wegenbouwers en de installateurs zijn nu de bouwers van woningen, scholen en kantoren aan de beurt om schoon schip te maken met het verleden (1998-2002). Dat werd gekenmerkt door onderlinge prijsafspraken rond de aanbestedingen.
“Zevenhonderd is niet veel als je weet dat er vele duizenden bouwbedrijven in Nederland bestaan, die allemaal aan de gebruiken hebben meegedaan”, vindt directiewoordvoerder Erik Klomp van Jorritsma Bouw in Bolsward.
Jorritsma heeft nog geen post ontvangen van de NMa. “Ik weet niet of dat een goed teken is”, zegt Klomp. Het bedrijf was wel een van de 230 aannemeningsbedrijven die zich vrijwillig hadden gemeld bij de NMa met informatie over hun handelwijze. Daarmee kunnen ze in aanmerking komen voor een korting van 30 tot 50 procent op de uiteindelijke boete.
Hoe hoog de boetes uitvallen, heeft de NMa nog niet uitgemaakt, wel dat ze ‘robuust’ zullen zijn. De strafmaat wordt pas bepaald als de bedrijven die kiezen voor een versnelde pro cedure (korting 15 procent op de boete) hun collectieve verweer hebben gevoerd. Of Jorritsma zich daarbij voegt, weet Klomp nog niet.
BBF in Leeuwarden staat zeker op de lijst, zegt directeur Piet Modderman. Maar ook hij is er niet van ondersteboven. Hij ziet het als een afhandeling van oude zaken, waarover hij de besluiten graag overlaat aan de top van het Heijmans-concern waartoe BBF behoort. Ook BBF had zich vrijwillig met informatie bij de NMa gemeld.
Van Wijnen Noord in Gorredijk hoort bij de groep van zevenhonderd en meldt zich aan voor de verkorte afhandeling. “Het is verstandig als het nu eens afgehandeld wordt”, vindt directeur Hein Huisman. De sector is de publiciteit over fraude beu. Huisman: “Het wordt tijd dat de bouw weer in een positief daglicht komt te staan.”
Tasta Bouw in Leeuwarder ontspringt de dans, laat een woordvoerster weten: “Wij horen er niet bij, wij krijgen geen boete.”
Eerder werden 345 in de grond-, weg- en waterbouw actieve bedrijven beboet voor in totaal 100 miljoen euro wegens illegale afspraken. Het totale boetebedrag voor de installatiebranche is nog niet precies bekend, maar ligt volgens de NMa tussen de 35 miljoen en 45 miljoen euro.
Bron: Leeuwarder Courant (08-09-2005)