icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Burgemeesters boos op de provincie

03 jan 2006
Burgemeesters boos op de provincie
 
WOMMELS – “Wat besielet is deistich bestjoer dochs?” De verhouding tussen de provincie Fryslân en de gemeenten is danig bekoeld, nadat Gedeputeerde Staten in december opnieuw dertien gemeenten als ‘bestuurlijk zwak’ aanduidden. Dat bleek gisteren uit de nieuwjaarstoespraken van de burgemeesters van die gemeenten.
 
Vooral burgemeester Liemburg van Littenseradiel haalde zeer fel uit naar het provinciebestuur. Als de provincie de gemeenten wil herindelen moeten de gedeputeerden dat nu eindelijk eens eerlijk zeggen, aldus de burgemeester.
 
Het ‘ongefundeerd spuien’ van diskwalificaties is demotiverend voor ambtenaren en (vrijwillige) politici: “De animo om diel te nimmen oan it gemeentebestjoer is spitigernôch minder grut. Dat jildt net allinne foar ús gemeente, yn syn algemienens hâldt de belangstelling foar polityk net oer. De provinsje stimulearret dat ek net troch op de meast ûnferwachte mominten te twifeljen oan de bestjoerskrêft fan foaral lytse gemeenten.”
 
Liemburg is boos, vooral omdat de provincie op geen enkele manier vertelt wat er dan mis is met Littenseradiel. Sterker nog, vertelde de burgemeester, in een-op-een-gesprekken wordt ze steevast met lof overladen. “Wat besielet it deistich bestjoer fan de provinsje, it kolleezje fan deputearre steaten, om sa om te gean mei in part fan de gemeenten? Deputearre Steaten dy’t sels oars neat dogge as ôfjaan op it ek foar har ynfierde dualisme en dêrtroch fan de iene oanfarring mei de eigen steaten nei de oare sile. Dat fan de gemeenten in yntegriteitsbelied freget, mar him sels ride lit yn fierstente grutte en djoere auto's dy't kocht binne yn it bedriuw fan ien fan de deputearren. Dat de krityk op de oanpak fan de selsevaluaasje fan gemeenten negearet om’t it net yn de eigen kream te pas komt.” In die kraam probeert de provincie uiteindelijk gewoon herindeling te verkopen, denkt Liemburg. Hoog tijd om dat dan ook eerlijk te zeggen: “Wy doare de diskusje oer de takomst fan Fryslân, romtelik, ekonomysk en kultureel en oer de gefolgen dy’t dat hawwe kin foar ús eigen bestjoer, wol oan. It giet ús net om it fuortbestean fan de eigen gemeente, dy is ommers noch net iens 22 jier âld en falt net ûnder de argeologyske beskerming.”
 
Liemburg kreeg gisteren steun van burgemeester Van der Werff van het Bildt (“Ik heb al eerder gesteld dat het afgelopen moet zijn met het plakken van labels op onze gemeenten. Als er al sprake is van bestuurlijke zwakte dan zou ik dat toch eindelijk wel eens onderbouwd willen zien. Aan dit soort kretologie heeft niemand wat”), van de burgemeesters Van den Berg van Ferwerderadiel (“Hoesa in gemeente mei te min bestjoerskrêft?) en Bosma van Lemsterland . Die beschuldigt de provincie van het ondergraven van het imago van kleine gemeenten: “Wanneer keer op keer de boodschap wordt verkondigd dat in de gemeente ergens ondermaats wordt gepresteerd, dan loopt de verdediging vanuit de gemeenten altijd achter het nieuwsfeit aan.”
 
Verantwoordelijk gedeputeerde Ploeg zei voor de jaarwisseling al dat hij wel een flinke portie kritiek verwachtte in de nieuwjaarstoespraken. “Dikdoenerij voor de bühne”, noemde hij het toen. “Prima, maar laten we daarna eens met elkaar om tafel gaan om echt inhoudelijk over de kritiekpunten te praten.”
 
Jongeren en veiligheid
Behalve in het afgeven op de provincie vinden de burgemeesters elkaar dit jaar op het terrein van jongeren en veiligheid, als thema’s om over te spreken. Burgemeester Aalbers van Dantumadeel riep op tot een investering in de jeugd. “De maatschappij kan zich niet veroorloven dat één groep er buiten komt te staan.” Loco-burgemeester Van der Wal zei iets soortgelijks: “Veel initiatieven van jongeren worden in de kiem gesmoord. We moeten respectvol omgaan met iedereen.”
 
Ook burgemeester Bilker van Kollumerland signaleert een ‘tweedeling in de maatschappij’. “De onderlinge solidariteit en de voordelen van de verzuilde samenleving, waarbij een ieder elkaar in de gaten hield en indien nodig, elkaar ondersteunde en waar de sociale controle nog wel eens de rest deed, zijn niet meer van deze tijd. Contacten met de medemens heb je niet in je eigen omgeving, maar heb je via internet ergens op de wereld. De tweedeling in mentaliteit en opvatting over het leven is ook tastbaar aanwezig.” Het is volgens Bilker een overheidstaak om die tweedeling bij te stellen.
 
De burgemeesters Schadd van Boarnsterhim en Bosma van Lemsterland hekelden de gewoonte om ‘door te slaan’ in regelgeving op het moment dat de veiligheid in het geding is. Schadd: “Er bestaat in zijn algemeenheid een bijna automatische reflex om als er iets fout gaat, een batterij regelgeving in te voeren om zo’n fout in de toekomst te voorkomen. Maar er bestaat geen samenleving zonder risico’s. We maken elkaar met al die regelgeving gek.”
 
Bosma heeft liever dat burgers zelf goed opletten en de gemeente waarschuwen als ze een ontwikkeling als bedreigend ervaren. Dan kan een duur en bureaucratisch ‘crisisbeheersingsplan’ (“vijf fulltime ambtenaren die onze externe veiligheid weer op papier gaan zetten”) achterwege blijven.
 
Bron: Friesch Dagblad (03-01-2006)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook