CNV Dienstenbond: tijdelijke medewerkers ‘misleid’ door uitzendbureaus
02 nov 2005
CNV Dienstenbond: tijdelijke medewerkers ‘misleid’ door uitzendbureaus
Onrust bij Belastingdienst
LEEUWARDEN – Veel van de 450 tijdelijke medewerkers van de Belastingdienst in Leeuwarden voelen zich misleid door de uitzendbureaus die hen hebben aangenomen. Hun zouden beloften zijn gedaan die niet worden nagekomen. De CNV Dienstenbond houdt over twee weken een voorlichtingsbijeenkomst voor de verongelijkte servicemedewerkers.
De Belastingdienst heeft de afgelopen maanden honderden tijdelijke werknemers aan het werk gezet, onder meer om telefonische vragen te beantwoorden over de nieuwe toeslagen voor zorg, kinderopvang en huur die voor 1 november moesten worden aangevraagd. Voor het werven van zoveel personeel werden vier grote uitzendbureaus tegelijk ingeschakeld: Randstad, Start, Tempo Team en Vedior.
Volgens CNV Dienstenbond hebben de uitzendbureaus bij het aantrekken van medewerkers voor de Belastingdienst “onjuiste of onvolledige” informatie verstrekt. Zo kregen mensen de suggestie voorgespiegeld dat ze een ‘gewone’ baan met een contract voor bepaalde tijd kregen; later bleek het om uitzendwerk te gaan. Verder zouden de medewerkers worden aangenomen voor een vastgesteld aantal uren per week, “later bleek dat het maar afwachten is voor hoeveel uren je wordt ingeroosterd”. De medewerkers krijgen soms pas op het laatste nippertje te horen dat ze moeten komen opdraven.
Volgens de CNV Dienstenbond is de servicemedewerkers ook een hoger salaris beloofd dan wat ze uiteindelijk kregen. En terwijl er bij het aannemen niet gesproken werd over voorwaarden vooraf, bleek bij nader inzien dat de medewerkers een aantal trainingen met goed gevolg moesten afronden voordat het geld verdienen begon. Ten slotte is veel medewerkers een vaste baan bij de Belastingdienst in het vooruitzicht gesteld, terwijl het huidige werkaanbod geheel afhankelijk is van een tijdelijke omstandigheid, namelijk de invoering van de nieuwe toeslagen.
De vakbond heeft een aantal specifieke klachten gekregen over de uitzendbureaus Start en Randstad. “Van Vedior en Tempo Team hebben we tot nu toe slechts enkele signalen”, schrijft bondsbestuurder S. van der Velde aan de uitzendkrachten. “We weten dat het probleem speelt in Groningen, Leeuwarden, Hengelo en Eindhoven.” Alleen al in Leeuwarden zijn 450 medewerkers op tijdelijke basis aan de slag. Van der Velde stelt dat een deel van deze uitzendkrachten in de financiële problemen is gekomen door het tegenvallende salaris; ook zouden er mensen zijn die hun “recht op WW op het spel hebben gezet”.
Woordvoerster G. van Weenum van de Belastingdienst betreurt het slechte gerucht dat over haar organisatie de ronde doet, maar legt de verantwoordelijkheid geheel bij de betreffende uitzendbureaus: “Daarmee zijn duidelijke afspraken gemaakt.”
De CNV Dienstenbond wil dat “de betrokken uitzendbureaus zich aan hun beloften houden”, schrijft Van der Velde aan de tijdelijke servicemedewerkers. “Zowel aan de afspraken over betaling als aan de afspraken over urengarantie en contractvorm. Dat kan bij de rechter worden afgedwongen, of door druk van de servicemedewerkers. De kans op succes is echter sterk afhankelijk van het aantal mensen dat achter de claim gaat staan. Als de meerderheid van de servicemedewerkers zich organiseert en schriftelijk kan verklaren dat er beloften zijn gedaan die niet worden waargemaakt, is de kans op succes groot.”
Bron: Friesch Dagblad (02-11-2005)