icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

De Wet maatschappelijke ondersteuning: wat verandert er?

05 sep 2005
De Wet maatschappelijke ondersteuning

BUITENPOST - Met ingang van 1 juli 2006 zal er een nieuwe wet in werking treden: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet geeft de gemeente de taak ondersteuning van mensen met een beperking te regelen. Die ondersteuning kan de vorm hebben van een hulpmiddel, zoals een rolstoel of een scootmobiel, het aanpassen van een woning, maar ook van klussendiensten of informatievoorziening. De gemeente zal nog besluiten welke vormen van ondersteuning geboden zullen worden.

Meedoen
Het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning is dat mensen zo veel mogelijk voor
zichzelf en elkaar zorgen. 'Meedoen' is het devies van de Wmo. Meedoen over de volle breedte van de Nederlandse bevolking: jong en oud, ongeacht iemands maatschappelijke of economische positie, ongeacht beperkingen. Voor veel mensen is deelnemen aan de samenleving en zich inzetten voor anderen een vanzelfsprekendheid. Soms lukt dat meedoen niet op eigen kracht. Dat kan zijn omdat burgers de weg niet weten, de regie kwijt zijn, problemen hebben met het opgroeien of opvoeden van hun kinderen. Soms gaat het om mensen die zelf de hulpverlening niet weten te vinden: ouderen in een isolement, mensen die zich schamen zorg te vragen of mensen die geen zorg willen vragen, terwijl ze dat eigenlijk wel nodig hebben. Anderen hebben enige mate van ondersteuning nodig, omdat ze sommige dingen vanwege een beperking niet zelf kunnen. Mensen indien nodig ondersteunen in hun bijdrage in de samenleving, het herstellen van zelfredzaamheid, mensen toerusten om maatschappelijk te participeren, dààr gaat het om.

Wat verandert er?
Voor mensen die nu een Wvg-voorziening hebben of die gebruikmaken van huishoudelijke hulp van de thuiszorg kan er in 2006 iets veranderen. De gemeente kan andere eisen stellen aan de verlening van hulpmiddelen en huishoudelijke zorg, de hulp door een andere aanbieder laten verzorgen of bijvoorbeeld een eigen bijdrage vragen. Wat er precies gaat veranderen is op dit moment nog niet duidelijk. De gemeente gaat daarover dit jaar of uiterlijk begin 2006 beslissen. Als er iets verandert voor de huidige gebruikers van voorzieningen die onder de Wmo komen te vallen, zullen deze mensen daarover op tijd en uitgebreid over worden geinformeerd.

Invloed op beleid
De gemeenteraad beslist over de manier waarop de gemeente Wmo-voorzieningen gaat aanbieden. Daarbij worden uiteraard ook inwoners en (vertegenwoordigers van) gebruikers van voorzieningen, zoals de cliëntenraad Wvg en de cliëntenraad van de thuiszorg betrokken. Het is de bedoeling dat er in oktober informatiebijeenkomsten over de Wmo worden gehouden in Buitenpost en Surhuisterveen. Als de exacte data bekend zijn, kunt u dat vinden op de Infopagina in de Feanster en op de website.

Voor vragen over de Wmo kunt u contact opnemen met de heer K. Serier, projectleider Wmo, te bereiken via tel. 0511-548243 of met de heer D. Plantinga, plv. projectleider, te bereiken via tel. 0511-548669.

Via de
website van de gemeente blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over de Wmo.
 
Bron: Gemeente Achtkarspelen (05-09- 2005)
www.achtkarspelen.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook