icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Dokterswacht Friesland blijft bestaan

06 jan 2006
Dokterswacht Friesland blijft bestaan
 
Heerenveen – Er is een tussenoplossing voor de financiering van de dokterswacht in dunbevolkte gebieden. Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) compenseert gedeeltelijk het tekort dat bij Dokterswacht Fryslân is ontstaan door een nieuwe financieringssystematiek. Het tekort van de organisatie bedroeg vorig jaar 2,3 miljoen euro.
 
Dat meldt N. Boudewijn van het CTG, de zorgautoriteit in oprichting die alle zorggelden verdeelt. De CTG is deze tussenoplossing overeengekomen met het ministerie van VWS, de zorgverzekeraars en de koepels voor huisartsen. Dit jaar moeten deze partijen een definitieve regeling op maat bedenken voor de dunbevolkte ‘probleemgebieden’. Behalve Fryslân worden ook Drenthe en drie posten in Zeeland gecompenseerd. Over 2005 krijgt Fryslân 100 procent compensatie, over 2006 50 procent.
 
De huisartsenposten in Fryslân, Drenthe en Zeeland kwamen een jaar geleden in de problemen door een nieuwe systematiek van financieren. Voortaan worden niet meer alle onkosten vergoed, maar krijgen de huisartsenposten een vaste vergoeding per patiënt. Voor de huisartsenposten in Fryslân en Drenthe betekende dit een financiële domper, omdat in deze regio’s niet alle huisartsen zijn aangesloten. Zo was vorig jaar een kwart van de Friese huisartsen niet aangesloten bij Dokterswacht Fryslân; landelijke is de dekking 97 procent.
 
Directeur H. Toeter van Dokterswacht Fryslân is opgelucht en rekent erop dat de definitieve oplossing nu ook wel zal komen. “Alle partijen zijn er van doordrongen dat we eruit moeten komen.”
 
De dokterswacht is in de loop van 2002 opgericht om het privéleven van huisartsen te ontlasten, vooral in de weekeinden en avonduren. Vorig jaar sloten zich nog vijf huisartsen uit Stiens en een uit Ternaard aan en daarmee staat het aantal Friese deelnemers op 231. 69 Huisartsen blijven zelfstandig. De meesten kiezen daarvoor omdat zij ook bevallingen (willen blijven) doen en bang zijn dan dubbele diensten te moeten draaien. De dokterswacht heeft verloskundige hulp niet in het ‘pakket’.
 
De organisatie werkt steeds intensiever samen met de ziekenhuizen. Zo worden de dokters ingeschakeld bij rampen en is in Dokkum een acute-zorgcentrum in oprichting, waarbij ziekenhuis en huisarts samen de spoedeisende hulp doen. In Heerenveen loopt hier ook een proef mee en binnenkort gaat de dokterswacht in gesprek met het ziekenhuis in Drachten. Toeter: “Na vijf uur ’s middags zijn wij volgens een landelijke richtlijn de organisatie die spoedeisende hulp verleent.”
 
De dokterswacht is na wat aanloopproblemen nu geaccepteerd in Fryslân, zegt directeur S. Atsma van het Patiënten Consumenten Platform Fryslân.. “De mensen zijn er aan gewend en zien nu ook voordelen. Met name bij de posten die bij ziekenhuizen zijn gevestigd. Daar kun je snel worden doorverwezen en is ook een spoedapotheek aanwezig.”
 
Bron: Friesch Dagblad (06-01-2006)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook