icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Dorpenboek brengt Fryslân in beeld

16 mei 2005
Dorpenboek brengt Fryslân in beeld
 
‘419 x Friesland: van Slijkenburg tot Moddergat’, het eerste exemplaar van het dorpenboek van de architectuur historicus Peter Karstkarel is woensdag 11 mei door gedeputeerde Anita Andriesen in ontvangst genomen. Andriesen: “Fryslân is bij uitstek een provincie van ‘lytse doarpen’. In dit boek van Peter Karstkarel worden ze allemaal beschreven, de parels van ons platteland. We hebben in Fryslân goud in handen; een leefbaar platteland, rust en ruimte, natuur, water en ons cultureel erfgoed. Kwaliteiten waar we trots op mogen zijn én waarvoor we de verantwoording hebben om ze ‘te hoedzjen en te noedzjen’ ”. Het boek is een resultaat van jarenlange waarnemingen en documentatiearbeid van Peter Karstkarel. Het boek is mede tot stand gekomen door € 20.000,- subsidie uit het provinciale budget plattelandsbeleid.
 
‘419 x Friesland’ is afgelopen vrijdag uitgereikt op een bijeenkomst voor verenigingen van dorpsbelangen. Het twee kilo zware en 1024 pagina’s tellende boek brengt alle dorpen, vlekken, plaatsen en steden in Fryslân in één boek in beeld. Van elk dorp tot elke stad worden de recente statistische gegevens (inwoners, woningen, arbeidsplaatsen) genoemd. Het type dorp wordt beschreven en de karakteristiek wordt vanuit de geschiedenis verklaard. Daarnaast is er aandacht voor de bijzondere kenmerken van de nederzettingenstructuur en opmerkelijke bebouwing. Anita Andriesen: “Dit boek doet ons, wat mij betreft, nog meer beseffen hoe bevoorrecht we als inwoner van deze provincie zijn.”
 
Tijdens de bijeenkomst stond het thema ‘ruimtelijke kwaliteit in dorpsvisies’ centraal. Dorpen werden geïnspireerd om met ruimtelijke kwaliteit aan de slag te gaan. De provincie zet vanuit het nieuwe streekplan sterk in op verhoging van de ruimtelijke kwaliteit in Fryslân. Bij nieuwe ruimtelijke plannen en activiteiten moet meer dan vroeger rekening gehouden worden met de karakteristieken van de omgeving. Een mooi, en tegelijk economisch sterk Fryslân is de inzet. Ruimtelijke kwaliteit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Overheden, maatschappelijke organisaties, marktpartijen en inwoners moeten samen aan de slag.
 
Eén van de speerpunten in het plattelandsbeleid van de provincie is het ontwikkelen van dorpsvisies. De komende periode zet de provincie samen met de FLD in op een meer geclusterde ontwikkeling van dorpsvisies, in samenhang met omliggende dorpen, in overleg met gemeenten. Het gaat hierbij om betrokkenheid van de dorpsbewoners om de eigen ontwikkeling van het dorp in balans te brengen met invloeden van buiten. Een van de belangrijke elementen hierbij is het evenwicht tussen wonen, werken en ruimtelijke kwaliteit; beeldkwaliteit en inpassing in het landschap.
 
Bron: Provinsje Fryslân (16-05-2005)
www.fryslan.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook