icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Ecomare wil vluchtheuvel voor zeehond

11 jan 2007

Ecomare wil vluchtheuvel voor zeehond

 

DE KOOG/PIETERBUREN - Speciale vluchtheuvels voor zeehonden in de Waddenzee kunnen wellicht voorkomen dat er ieder jaar massaal huilers op de stranden van de waddeneilanden terechtkomen. Dat zegt directeur Just van den Broek van Ecomare op Texel.

 

Het centrum voor de Wadden en de Noordzee op Texel heeft ook al ideeën waar die speciale vluchtheuvels voor zeehonden moeten komen in de Waddenzee. De zandplaten Richel bij Vlieland en Razende Bol bij Texel zouden hiervoor kunnen worden verhoogd, aldus de initiatiefnemers.

 

Ecomare vraagt Rijkswaterstaat en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) te onderzoeken of de zeehondenvluchtheuvels kunnen worden gerealiseerd. ,,Je moet meer hoge en rustige plekken creëren. Daardoor komen de dieren minder snel in de opvang. In de gebieden die bij storm niet overstromen, kunnen de jongen door hun moeder worden gezoogd en grootgebracht. Zeker als door klimaatverandering de zeespiegel stijgt, wordt de behoefte aan dergelijke hoogwatervluchtplaatsen nog sterker”, zegt directeur Van den Broek.

 

Overuren

Medewerkers van de zeehondencrèche in Pieterburen draaien al enkele dagen overuren. Niet eerder vingen zij zoveel zeehonden op die afgelopen week door harde wind en hoog water van de zandbanken spoelden en hun moeder kwijtraakten. In Pieterburen verblijven momenteel in totaal 180 dieren, waarvan ruim honderd verzwakte en uitgehongerde baby’s, zei een woordvoerster van de crèche gisteren.

 

Voor de opvang van de huilers is op het terrein van de crèche inmiddels een tweede noodtent geplaatst.

 

Het is de eerste keer dat het opvanggcentrum een tweede tent moest inzetten. De huilers blijven ongeveer drie maanden in Pieterburen.

 

Als ze groot en sterk genoeg zijn worden ze teruggezet in zee. Ecomare heeft twee jonge zeehonden in de opvang. ,,Dat heeft met de windrichting te maken waardoor de dieren nu naar Terschelling spoelen en niet naar Texel”, aldus Van den Broek.

 

Op dit moment ligt er een grijze zeehond van ongeveer twee weken oud op de dijk aan de zuidkant van Texel. Z’n moeder zwemt in de buurt rond. Ecomare houdt in de gaten of het goed gaat met het jong, dat dan op de plek waar hij ligt gewoon door z’n moeder kan worden verzorgd.

 

De eerste weken na de geboorte hebben grijze zeehonden nog een vacht met lange witte haren. Ze kunnen dan nauwelijks zwemmen. Na drie tot vier weken is de zoogtijd voorbij en moeten ze zelf vis vangen. Veel huilers zijn de dupe van de harde wind en de hoge waterstand van de afgelopen week.

 

Op de opvang van huilers in Pieterburen is ook kritiek: opvang van zeehonden zou de soort verzwakken, omdat zwakke exemplaren zo blijven leven.

 

Bron: Friesch Dagblad (11-01-2007)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook