Een op de zeven rotjes is gevaarlijk
Een op de zeven rotjes is gevaarlijk
LEEUWARDEN - Van alle verkochte consumentenvuurwerk is 15 procent gevaarlijk. Dat is evenveel als vorig jaar.Dat is gebleken uit onderzoek van de Vliegende brigade Vuurwerk van de VROM-Inspectie. Er is gekeken naar de stabiliteit, lontvertraging en samenstelling van vuurwerk.
In 2003 en 2004 werd nog ongeveer een kwart van het onderzochte vuurwerk afgekeurd. De Vliegende brigade heeft de gevaarlijke partijen vuurwerk uit de handel gehaald.
De onderzochte artikelen zijn onder meer de zogenaamde Flowerbeds (mini cakeboxen of multishots). Dit vuurwerk schiet - als het goed gaat - de lading in zes of meer schoten verticaal weg. De gevaren van het omvallen van dit soort vuurwerk kunnen groot zijn voor de omstanders. Bij eerder onderzoek zijn gevallen geconstateerd waarbij de lading in een cirkel van meer dan
Het vuurwerk is ook onderzocht op ontsteekvertraging. Vuurwerk moet afgaan minimaal drie en maximaal acht seconden nadat het is afgestoken. Gaat het vuurwerk eerder af, dan kan dit tot ernstig letsel leiden. Als het vuurwerk na acht seconden nog niet afgaat, kunnen mensen denken dat het niet werkt en alsnog proberen het opnieuw aan te steken.
Ook de samenstelling van het vuurwerk is gecontroleerd. Zo is er onder meer gekeken of er verboden stoffen in het vuurwerk zitten, zoals chloraat met zwavel en metaal. Ook kan te veel kruit ernstig letsel en schade aanrichten.
De vuurwerkbranche verwacht volgens woordvoerder Leo Groeneveld dit jaar 10 procent meer te verkopen dan vorig jaar. Dat betekent dat mensen voor in totaal 55 tot zestig miljoen euro aan knallers, siervuurwerk en pijlen inslaan. De Raad Nederlandse Detailhandel schat dat het wel eens zeventig miljoen euro zou kunnen worden.
Daarnaast wordt er nog steeds illegaal vuurwerk in het buitenland gekocht en naar Nederland gebracht. Vaak gaat het hier om zéér gevaarlijk vuurwerk, zoals de verboden mortierbommen en lawinepijlen. Woordvoerder Ernest Zinsmeijer van het sinds september actieve Interregionaal Vuurwerkteam Noord-Nederland kon vanochtend nog niet zeggen hoeveel daarvan in Fryslân, Groningen en Drenthe in beslag is genomen.
Bron: Friesch Dagblad (28-12-2006)