Essent-provincies: energietax omlaag
Essent-provincies: energietax omlaag
LEEUWARDEN - De provincies Noord-Brabant en Overijssel willen dat de Tweede Kamer iets doet aan de hoge energiebelasting. Daartoe willen beide grootaandeelhouders van Essent een brief sturen aan het parlement.
Essent moet ook een deel van de winst besteden aan tariefsverlaging of een andere manier van lastenverlichting voor de klant. ,,Je kunt het niet verkopen dat de winst en dividend stijgen en de tarieven omhooggaan”, zei gedeputeerde Jansen van Overijssel gisteren op de aandeelhoudersvergadering.
Bijna een derde van de energienota gaat op aan belastingen. ,,Daar mag wel eens wat aan gebeuren, maar in Den Haag blijft het oorverdovend stil”, zei Jansen (CDA). Noord-Brabant en Overijssel zullen deze week de brief, die namens alle aandeelhouders verstuurd wordt, opstellen.
Een aantal aandeelhouders van het grootste energiebedrijf, gemeten naar omzet, wil een deel van de winst aanwenden voor minima en energiebesparing. Een tariefsverlaging voor deze groep ziet bestuursvoorzitter M. Boersma niet zitten. ,,Essent moet geen inkomenspolitiek bedrijven, maar deze mensen op een andere manier helpen”, antwoordde hij. In januari zal het bedrijf de aandeelhouders een notitie over mogelijkheden toezenden. Ondertussen staat het de aandeelhouders natuurlijk wel vrij hoe ze hun deel van de winst besteden.
In het besloten deel van de aandeelhoudersvergadering bespraken de aandeelhouders gisteren de strategie van Essent. Een fusie tussen Essent en bijvoorbeeld Nuon lijkt na het aannemen van de afgezwakte splitsingswet niet van de baan. ,,Er moeten voordelen zijn voor de consumenten en aandeelhouders”, benadrukte Hoes. Bovendien moet er volgens Hoes duidelijkheid zijn hoe sterk de invloed blijft van de bestaande aandeelhouders, gemeenten en provincies..
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stelde eerder dit jaar voorlopige voorwaarden aan een dergelijke fusie. Zo zou het fusiebedrijf, om niet oppermachtig te worden, productiecapaciteit moeten veilen en bijna twee miljoen klanten de deur moeten wijzen. Die laatste voorwaarde noemt Hoes ,,zorgelijk” maar hij ziet ruimte voor onderhandeling met de toezichthouder als het tot een fusie zou komen.
Kerncentrale
De aandeelhouders zullen komend jaar met Essent de mogelijkheden van een nieuwe kerncentrale bespreken, aldus Hoes. ,,Die discussie moeten we niet forceren, we moeten alles op zijn merites beoordelen.” Essent is samen met energiebedrijf Delta eigenaar van de enige Nederlandse kerncentrale in Borssele. Delta-topman David Luteijn liet zich eerder dit jaar enthousiast uit over een nieuwe kerncentrale. De Leeuwarder wethouder en Essent-aandeelhouder Krol heeft zich gisteren alvast tegen een nieuwe kerncentrale verklaard. De FNP brengt daarover binnenkort ook nog een motie over in stemming in de gemeenteraad.
Bron: Friesch Dagblad (19-12-2006)