icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Fixet wel, Formido niet op bedrijventerrein

17 feb 2005
 
Fixet wel, Formido niet op bedrijventerrein Surhuisterveen
 
Gemeentelijke regels opgerekt om 'grote vis' te vangen
 
Buitenpost - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Achtkarspelen heeft de gemeentelijke regelgeving wat opgerekt om mee te kunnen werken aan de vestiging van de bedrijven van Tjoelker uit Opende op het nieuwe bedrijventerrein Lauwerskwartier in Surhuister­veen.
 
Dit kwam onlangs aan het licht na klachten van Fischer van de Formido Bouwmarkt aan de Vierhuisterweg in Surhuisterveen. Fischer had zijn onderneming wel willen verhuizen naar het nieuwe bedrijventerrein, maar kreeg daar­voor geen toestemming omdat het geldende bestemmingsplan op het bedrijventerrein geen detailhandel toestaat.
 
Achteraf blijkt nu dat Tjoelker uit Opende wel toestem­ming heeft gekregen om zijn be­drijven hier te vestigen. Het gaat daarbij om een combinatie van drie bedrijven: een fouragehandel, Fixet Agricenter en Fixet Doe-­het-zelf. De eerste twee genoemde onderdelen passen wel binnen de regels van het bestemmingsplan, het derde en laatste onderdeel niet.
 
De fracties van FNP, CDA en VVD hebben hierover vragen gesteld in de gemeenteraad. In een schriftelijke beantwoor­ding stellen burgemeester en wethouders dat Tjoelker in eerste instantie van plan was zijn on­dernemingen te verplaatsen naar het Grootegaster gedeelte van het bedrijventerrein aan de overzijde van De Skieding. Omdat dit ge­deelte van het Lauwerskwartier nog steeds niet in uitvoering is en Tjoelker met grote ruimtelijke problemen heeft te kampen, klopte hij bij de gemeente Achtkarspelen aan.
 
De bedoeling van Tjoelker is op een perceel van 10.000 vier­kante meter een fouragehandel te bouwen met een oppervlakte van duizend vierkante meter. Daarnaast wordt er duizend vier­kante meter bebouwd voor Fixet Agricenter. Dat bedrijfsonderdeel, gericht op de landbouwsector, is bestemd voor de verkoop van maaiers, werkkleding, -schoeisel, professioneel tuingereedschap, tuinhout, weideafrastering en andere landbouwbenodigdheden. Het laatste onderdeel van het bedrijf omvat Fixet Doe-het-zelf, gericht op de particuliere consu­ment. Dit laatste bedrijfsonder­deel is met achthonderd vierkante meter ondergeschikt aan de twee eerstgenoemde onderdelen.
 
"Wat voor ons uiteindelijk de doorslag heeft gegeven om in dit geval groen licht te geven, is het vol­gende. Wanneer de verschillende bedrijfsonderdelen op zichzelf worden beschouwd kan worden vastgesteld dat de fouragehandel en het Agricenter passen binnen de voorschriften van het bestem­mingsplan. Met de Doe-het-zelf­sectie (bouwmarkt) is dat niet het geval. Op het totaal is dit bedrijfs­onderdeel echter - ook ruimtelijk - van ondergeschikte aard. Meer dan tweederde deel van de plan­nen zou dus op basis van het bestemmingsplan gerealiseerd kunnen worden. Had het feit dat een ondergeschikt deel niet past binnen het bestemmingsplan een reden moeten zijn om Tjoelker de deur te wijzen? Naar onze mening niet", aldus het college van bur­gemeester en wethouders in een schriftelijke reactie op de vragen van FNP, CDA en VVD.
 
Het col­lege wijst er bovendien op dat het perceel waarop Tjoelker het oog heeft laten vallen, in de ogen van het college het enige geschikte perceel is voor een dergelijk bedrijf, omdat het direct bij de toegang naar het bedrijventerrein is gesitueerd. Bezoekers, waar­onder agrariërs met tractoren en aanhangwagens, hoeven niet het eigenlijke bedrijventerrein op.
 
Naar aanleiding van deze be­antwoording concludeerde Rein van der Wal (Gemeentebelangen Achtkarspelen) dat het college een creatieve oplossing heeft ge­zocht. Anne Ytsma (ChristenUnie / SGP) benadrukte in het algemeen consequent de regels te willen toepassen, maar ging akkoord met de beantwoording. Ook Joop Wol­ters (CDA) en Sietze Hoekstra (PvdA) namen genoegen met het antwoord van burgemeester en wethouders.
 
Loek Etmans (VVD) en Marten van der Veen (FNP) dachten daar heel anders over. "Het verzoek van Formido is afgewezen en die onderneming is doorverwezen naar een ander bedrijventerrein. Dit kan dus ook niet en moet worden terug­gedraaid", aldus Etmans. Marten van der Veen (FNP) was diezelfde mening toegedaan. Hij sprak van een stukje onaanvaardbare gele­genheidspolitiek. "Een truc van het college die een precedentwerking tot gevolg zal hebben". Hij drong er daarom bij het college op aan de drie bedrijfsonderdelen afzonderlijk aan de regels te toetsen.
 
Wethouder Willem van der Wal voelde daar echter niets voor en werd daarin gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad. "We balanceren op het scherpst van de snede. Dat besef ik heel goed, maar het grootste deel van de onderneming past in het bestemmingsplan. Het gaat in totaal om 10.000 vierkante meter bedrijfsgrond en die 'grote vis' wilden we graag vangen", aldus Van der Wal in een mondelinge toelichting in de gemeenteraad.
 
Bron: Nieuwsblad van Noord-Oost Friesland (14-02-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook