Foute advocaat moet zwaar gestraft
30 sep 2005
Foute advocaat moet zwaar gestraft
LEEUWARDEN - Malafide advocaten moeten veel harder worden aangepakt. Hoewel ze jaarlijks talloze slachtoffers maken, wordt hen geen strobreed in de weg gelegd. Ze moeten sneller uit de Orde van Advocaten worden geschrapt. Daarnaast moeten de straffen voor foute advocaten worden verzwaard.
Dat zegt deken Els Unger van de Nederlandse Orde van Advocaten. Unger lanceerde haar voorstellen vanochtend tijdens de jaarvergadering van de Orde in De Harmonie in Leeuwarden, die in het teken staat van het thema 'De advocatuur op drift'. In een toelichting zegt ze dat het in de advocatuur aan 'zelfreinigend vermogen' schort. “Met het huidige tuchtrecht ben je afhankelijk van klachten van een cliënt. Maar het kan jaren duren voordat die ene cliënt een keer opstaat. In de tussentijd kan een foute advocaat talloze slachtoffers maken zonder dat de deken het doorheeft.”
Als voorbeeld noemt Unger letselschade-advocaten die verzekeringsgeld opstrijken dat bestemd is voor hun gedupeerde cliënten. Unger zegt geen idee te hebben hoeveel van de ruim 13.500 advocaten in Nederland de regels overtreden. Wel geeft ze aan dat er jaarlijks zes à zevenhonderd klachten bij de Orde van Advocaten binnenkomen. Het merendeel van die klachten komt volgens haar voor rekening van een kleine groep advocaten 'die je steeds weer terug ziet komen'.
Om dit soort veelplegers een halt toe te roepen, moeten volgens Unger de straffen voor malafide advocaten worden verzwaard. Ze denkt daarbij aan boetes en het sneller uit de Orde schrappen van een advocaat. “Als een raadsman vijf keer in de fout gaat, moet het gewoon een keer over zijn. Nu is de tuchtrechter veel te mild. Een advocaat wordt keer op keer berispt of hij krijgt een voorwaardelijke schorsing van twee weken. Dat maakt geen enkele indruk.”
Verder pleit de deken voor het instellen van visitatiecommissies, die advocaten onaangekondigd bezoeken. In het uiterste geval moet zo'n commissie zelfs dossiers kunnen inzien.
Bron: Leeuwarder Courant (30-09-2005)