Fracties: schone centrale verdient overheidssteun
12 sep 2005
Fracties: schone centrale verdient overheidssteun
DRACHTEN – Het Rijk moet de nieuw te bouwen schone energiecentrale in Drachten subsidie verstrekken. Dit vinden de VVD- en de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Economische Zaken zou zijn steun aan de bouw van dure windmolenparken in de Noordzee moeten intrekken, ten gunste van dergelijke ‘klimaatneutrale’ centrales.
In Drachten moet in 2007 een energiecentrale verrijzen waar de uitgestoten koolstofdioxide (CO2) wordt opgevangen, en ondergronds wordt opgeslagen. Hiermee blijft het milieu gespaard, omdat de CO2-uitstoot de boosdoener is bij een op kolen of gas gestookte centrale.
De Drachtster ZEPP (Zero Emissions Power Plant) wordt de eerste ‘klimaatneutrale’ elektriciteitscentrale ter wereld. Via een pijpleiding wordt de uitgestoten CO2 onder een grasveld in Akkrum opgeslagen. Het bedrijf SEQ uit Bunnik (U) zet de centrale neer, en vraagt aan minister Brinkhorst van Economische Zaken een subsidie van 4,1 cent per kilowattuur (kWh).
Een uniek en veelbelovend project, vinden de fracties van CDA en VVD in de Tweede Kamer. CDA’er L. Spies pleitte vanmorgen op een partijbijeenkomst in het Noord-Hollandse Zwaag voor subsidiëring van de ZEPP in Drachten.
Uit TNO-onderzoek blijkt dat er voldoende ondergrondse reservoirs zijn om honderd jaar lang de totale wereldwijde CO2-uitstoot op te slaan. Ze opperde het plan om de Rijksbijdragen aan projecten waarbij windmolenparken in de Noordzee worden gebouwd in te trekken en aan klimaatneutrale energiecentrales te geven. “In windenergie zijn weinig doorbraken te verwachten.”
Shell en Nuon ontvangen 350 miljoen euro aan subsidie voor de bouw van een windmolenpark in de Noordzee, voor de kust van Egmond aan Zee. Dit gaat om een klein park van 100 megawatt (MW).
Het beleid van Brinkhorst is er vooralsnog op gericht dat in 2020 6000 MW opgewekt moet worden door windmolens in de Noordzee. Dat zou een overheidsinvestering van vijftien miljard vergen, berekende het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs (KIVI), en dat twijfelt dan ook aan het nut en de noodzaak van die investering. Windmolens hebben een relatief laag rendement.
De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft er een hard hoofd in dat parken in zee ooit nog rendabel worden, aldus Kamerlid P. de Krom. Op zijn website trekt hij van leer tegen de “astronomische overheidssteun aan windmolens in zee”. Hij pleit eveneens voor een herverdeling van steun aan duuzame-energieprojecten.
De ZEPP-centrale is nog duur, en kan dus niet zonder subsidie. Hij zal ook vrij klein zijn: 50 MW (de Bergumer Centrale levert per turbine 334 MW). Volgens SEQ kan de Drachtster ZEPP zich echter na vijf jaar zelf bedruipen. De steun van 4,1 cent per kWh is bovendien de helft goedkoper dan de steun aan zeewindturbines.
Bron: Friesch Dagblad (12-09-2005)