icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Fraudeurs gepakt via kenteken

22 jul 2005
Fraudeurs gepakt via kenteken
 
LEEUWARDEN – Dertig bijstandsuitkeringen van Friezen, Groningers en Drenten zijn ingetrokken omdat ze bij de aanvraag van hun uitkering het bezit van een (te) dure auto hebben verzwegen. Van twintig mensen is de uitkering tijdelijk stopgezet. De fraude werd ontdekt dankzij een koppeling van de bijstandsgegevens aan kentekens.
 
De fraudeurs wacht mogelijk een strafrechtelijke vervolging. Naast het (gedeeltelijk) intrekken van de uitkering, zijn er 308 andere maatregelen genomen, zoals het uitdelen van een boete en het doen van nader onderzoek.
 
In totaal zijn 41.817 sofi-nummers van mensen met een bijstandsuitkering gecontroleerd. Hiervan bleken er 13.461 (32 procent) een of meer auto’s te bezitten; ze hadden bij elkaar 27.752 kentekens op naam.
 
Deze kentekengegevens zijn verstrekt door de Dienst Wegverkeer RDW (voormalige Rijksdienst voor het Wegverkeer). Achttien gemeenten in Fryslân en 33 in Groningen en Drenthe maken gebruik van het koppelingssysteem. Zij werken samen in het Regionaal Platform Interventieteams Noord.
 
In Fryslân zijn de deelnemende gemeenten: Achtkarspelen, Boarnsterhim, Dantumadeel, Dongeradeel, Franekeradeel, Gaasterlân-Sleat, Harlingen, het Bildt, Kollumerland, Leeuwarden, Menaldumadeel, Ooststellingwerf, Opsterland, Schiermonnikoog, Skarsterlân, Smallingerland, Sneek, Vlieland en Wymbritseradiel.
 
Een gemeente bespaart jaarlijks gemiddeld 12.670 euro uit als een bijstandsuitkering kan worden beëindigd. Dat kan wanneer een uitkeringsgerechtigde de regels overschrijdt. Een alleenstaande in de bijstand mag maximaal vijfduizend euro aan eigen vermogen (op de bankrekening) hebben, een gezin kan dat laten oplopen tot tienduizend. Die regel is in elke gemeente hetzelfde. Wat het eigen vermogen in de vorm van een auto betreft, voeren de gemeenten een verschillend beleid.
 
Platteland
De ene is meer coulant over het bezit van een auto én een uitkering dan de andere, zegt woordvoerder H. de Jong van het Regionaal Platform Interventieteams Noord. “Zo mag je in Groningen een auto ter waarde van 2300 euro bezitten, in Emmen is dat 6800 euro en in Almere nul euro.” Volgens De Jong zijn het met name de plattelandsgemeenten die een ruimdenkend ‘autobeleid’ hebben. “Dat heeft alles te maken met mobiliteit.”
 
Door de “succesvolle” RDW-koppeling is de interesse gewekt van de gemeenten die nu nog niet bij het project betrokken zijn, weet De Jong te melden. In alle andere provincies wordt de RDW-koppeling via de regionale platforms momenteel uitgevoerd of aangeboden.
 
Kadastergegevens
Nu is gebleken dat het naast elkaar leggen van kentekens en bijstandsgegevens een succesvolle manier is om fraude op te sporen, wordt gekeken of ook andere bestanden kunnen worden gekoppeld. Daarbij valt te denken aan kadastergegevens.
 
Bron: Friesch Dagblad (22-07-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook