icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Friesland aan kop bij groei faillissementen

04 jul 2005
Friesland aan kop bij groei faillissementen
 
LEEUWARDEN - Opnieuw is het aantal faillissementen in het bedrijfsleven fors toegenomen. De eerste zes maanden werden 5018 ondernemingen failliet verklaard, 10 procent meer dan in de eerste helft van het vorig jaar. Daarnaast werden er 7790 schuldsaneringen uitgesproken. Er gingen 60.000 banen door verloren. In Friesland was de toename verhoudingsgewijs het grootst: 28 procent van 106 naar 136. Maar hier gaat het om kleine aantallen. Zuid-Holland is koploper met 1037 faillissementen.
 
Onderzoeker Robert Blom van bureau Graydon wijt de toename vooral aan het grote aantal starters vorig jaar. ,,De ervaring wijst uit dat 20 tot 22 procent van de nieuwe ondernemers in het eerste jaar al struikelt'', zegt hij.
 
Vorig jaar startten 58.000 mensen een bedrijf. Dit jaar zullen het er weer meer zijn, voorziet Blom. Dat komt doordat de economie al een tijd aan het kwakkelen is. Mensen die werkloos worden zien geen kans op een nieuw dienstverband en proberen het als zelfstandig ondernemer. In de bouw en de transportsector maken bedrijven liever gebruik van de diensten van zelfstandigen dan dat ze personeel in dienst nemen.
 
In het eerste kwartaal viel de toename van het aantal faillissementen nog mee, maar het tweede kwartaal was een stuk somberder. Over het hele jaar verwacht Blom 10.000 faillissementen en 16.500 wettelijke schuldsaneringen (een mildere vorm van faillissement) voor eenmansbedrijven. Er zullen 100.000 banen verloren gaan en er blijft voor €3,8 miljard aan onbetaalde rekeningen liggen. De schade per faillissement bedraagt €235.000. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om ondernemers zonder personeel of met hooguit één werknemer.
 
De bevindingen van Graydon sluiten aan op de analyse van de grote banken. Die stellen dat de Nederlandse economie snel moet aantrekken om te voorkomen dat bedrijven kopje onder gaan. Veel ondernemingen hebben in de afgelopen jaren van laagconjunctuur zo sterk bezuinigd dat de ruimte is verdwenen om verdere economische tegenvallers op te vangen.
 
In een door Het Financieele Dagblad uitgevoerd onderzoek geven de banken aan samen te werken om grote klappen te voorkomen. Volgens bestuurder Hans ten Cate van Rabobank hebben zijn bank, ING en ABN Amro kort geleden nog enkele niet-beursgenoteerde ondernemingen van de ondergang gered.
 
Bron: Leeuwarder Courant (04-07-2005)
www.leeuwardercourant.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook