Fryslân heeft nu laagdrempelig advies- en steunpunt
23 nov 2005
Fryslân heeft nu laagdrempelig advies- en steunpunt
Hulp tegen huiselijk geweld
LEEUWARDEN – Slachtoffers, daders en getuigen van huiselijk geweld kunnen vanaf vandaag op een laagdrempelige manier sneller en gerichte hulp krijgen. In Leeuwarden is vanmorgen namelijk het advies- en steunpunt huiselijk geweld Fryslân geopend. Tegelijk start een provinciale campagne om bekendheid te geven aan het steunpunt.
Dat is hard nodig, aldus korpschef F. Wagenaar tijdens de opening vanochtend. “Voor de aanpak van ernstige geweldsincidenten is al veel geregeld. Daar werken hulpinstanties al goed samen. Dit steunpunt moet ervoor zorgen dat slachtoffers sneller aankloppen bij de hulpinstanties. Eén provinciaal steunpunt werkt laagdrempelig.”
In 2004 registreerde de Friese politie 1722 incidenten van huiselijk geweld. Dit aantal ligt in de werkelijkheid hoger, omdat vaak geen aangifte wordt gedaan. De Vrouwenopvang Fryslân (VOF), waar het steunpunt is ondergebracht, gaat ervan uit dat 45 procent van de Nederlanders te maken heeft gehad met huiselijk geweld. Ook dat percentage is minder dan de werkelijkheid; de aangiftebereidheid is vaak niet groot. In Fryslân zijn naar schatting jaarlijks tussen de 2300 en 3600 kinderen slachtoffer van een vorm van kindermishandeling. Minimaal 75 procent van die Friese gevallen wordt niet gemeld.
Als de melding uitblijft, blijft ook de hulp achterwege. De VOF heeft er dus voor gekozen het steunpunt laagdrempelig te maken. Het nieuwe steunpunt is vanaf vandaag 24 uur per dag en zeven dagen per week telefonisch bereikbaar. Een website geeft informatie voor slachtoffer, dader en getuige. Het steunpunt wordt betaald uit rijksmiddelen en door de Friese gemeenten.
Een toename van aanmeldingen zou tot wachtlijsten kunnen leiden. Volgens coördinator I. Dechesne zijn er harde afspraken met de hulpinstanties gemaakt de wachtlijsten te voorkomen. “Als iemand eindelijk te stap zet om hulp te vragen of zichzelf aan te geven, moeten de lijnen met hulpinstanties heel kort zijn. Dat is afgesproken.”
Het steunpunt verwijst niet alleen door, maar houdt ook de regie van de hulp die geboden wordt. “Wij houden daar zicht op. Hierdoor krijgen we een goed beeld van de situatie in de hele provincie. We verwachten hier en daar hiaten in de hulpverlening aan te treffen. Door onze regiefunctie kunnen we die lacunes signaleren en oplossen.”
Uit huis plaatsen
Korpschef Wagenaar wees op een wetsontwerp dat momenteel bij de Raad van State ligt waarin de mogelijkheden worden verruimd een huisverbod op te leggen aan plegers van huiselijk geweld. Als dat wetsontwerp definitief wordt, krijgt de pleger tien dagen lang huisverbod. In die dagen kan hulpverlening aan het slachtoffer en de dader op gang worden gebracht. “Het is prachtig dat deze mogelijkheid er komt”, aldus Wagenaar.
Bron: Friesch Dagblad (23-11-2005)