Fryslân kan 690 miljoen euro lenen
15 sep 2005
Fryslân kan 690 miljoen euro lenen
LEEUWARDEN – Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Fryslân hebben een bank gevonden die bereid is de opbrengst van de Nuon-aandelen voor te financieren. De provincie kan de komende acht jaar tot maximaal 690 miljoen euro lenen. Het college van GS wil de aandelen Nuon onderbrengen in een houdstermaatschappij met de naam Falcon.
Op deze manier kunnen de aandelen vast te gelde worden gemaakt, alvorens ze verkocht mogen worden. Deze maatschappij, waarvan de provincie 100 procent aandeelhouder wordt, keert dan het eerste jaar vijftig miljoen euro uit. Elk jaar daarna komt er vijf miljoen euro bij. Het gaat om het te verwachten dividend van 15 miljoen euro per jaar, aangevuld met een lening. “De constructie is te vergelijken met een hypotheek op de overwaarde van je huis”, aldus gedeputeerde Ploeg.
Het college heeft gekozen voor de goedkoopste constructie. Over de rente die de provincie moet betalen wil gedeputeerde Ploeg weinig kwijt, behalve dat die lager is dan de rente op de staatslening (3,25 procent, na aftrek van inflatie 1,45 procent). Mochten de Nuon-aandelen minder waard zijn dan verwacht, dan is het risico voor de bank. Als tussentijds de verwachting is dat de aandelen een stuk minder waard zijn geworden, dan kan de bank een rem op de lening zetten, maar blijft er gegarandeerd een reservepot van 150 miljoen euro beschikbaar. Alles wat de aandelen opbrengen, blijft volledig voor de provincie, ook als dat meer is dan de lening.
“We hadden ook een miljard euro kunnen lenen, maar dan had de bank willen meedelen in de meerwaarde van de aandelen”, aldus Ploeg.
Het geld zal gebuikt worden als dekkingsmiddel voor de begroting en komt in het duurzaamheidsfonds Fryslân Foundation. “We moeten het maatschappelijk kapitaal dat we in honderd jaar hebben opgebouwd niet à la minute verjubelen.” Voor de huidige begroting kan het geld nog niet worden aangewend, zodat aangekondigde bezuinigingen van 4,5 miljoen euro per jaar, nodig blijven.
Fryslân bezit 12,6 procent van de Nuon-aandelen, waarvan de waarde geschat wordt op ruim 1 miljard euro. Ook voor andere aandeelhouders die net als de provincie Fryslân voor splitsing van energiebedrijven zijn bestaat de mogelijkheid via Falcon geld te lenen, tot een maximum van 1,5 miljard euro. Het Fries college hoopt zo meer druk uit te kunnen oefenen op Nuon om tot splitsing te komen. Op 12 oktober besluiten Provinciale Staten of ze akkoord gaan met de constructie.
De aandelen kunnen pas verkocht worden als de politiek kiest voor splitsing van energiebedrijven in een netwerk- en een verkoopbedrijf. Begin november beslist de Tweede Kamer over splitsing van de energiebedrijven. Als de Kamer daarvoor is, dan kan het nog tot 2008 duren voor de provincie de aandelen te gelde kan maken.
Bron: Friesch Dagblad (15-09-2005)