Fryslân kan na jaren aandelen Nuon kwijt
29 aug 2005
Fryslân kan na jaren aandelen Nuon kwijt
LEEUWARDEN/DEN HAAG - De aandelen van energiebedrijf Nuon kunnen waarschijnlijk vanaf 1 januari geld opleveren voor de Friese begroting. Dat verwacht verantwoordelijk gedeputeerde Ploeg, naar aanleiding van een besluit van de ministerraad. Die bekrachtigde vrijdag het voornemen van minister Brinkhorst, dat energiebedrijven moeten splitsen.
De grote energiebedrijven Nuon, Essent en Eneco zijn nu nog volledig in handen van gemeenten en provincies. Zodra de bedrijven zijn opgedeeld in een leverings- en een netwerkbedrijf, kunnen de aandeelhouders hun bezit verkopen. De aandelen in het leveringsbedrijf mogen allemaal aan commerciële partijen worden verkocht. De netwerken moeten voor 51 procent in overheidshanden blijven, aldus minister Brinkhorst. Hij stuurt de precieze plannen morgen naar de Tweede Kamer.
Voor Fryslân, voor 12,9 procent eigenaar van Nuon, betekent de gedeeltelijke privatisering van het energiebedrijf dat er ongeveer een miljard euro extra beschikbaar komt om te investeren, denkt Ploeg. Hoewel het nog wel een paar jaar kan duren voor de splitsing een feit is, kan de provincie al in 2006 een deel van het geld gebruiken, zegt hij.
De provincie Fryslân heeft namelijk al in maart een zogenoemde ‘houdstermaatschappij’ opgericht, die bij banken en verzekeraars een lening gaat afsluiten, met de aandelen als onderpand. Deze constructie wordt bij het bedrijfsleven wel meer toegepast. Fryslân heeft zijn aandelen verkocht aan een papieren bedrijf, waarvan de provincie zelf eigenaar is. Het bedrag dat dit bedrijf aan de provincie moet betalen, wordt voorgeschoten door banken.
Volgens de woordvoerster van Ploeg, M. Smit, bespreken de gedeputeerden volgende week een contract met een financiële partner.
De provincie Fryslân stort de opbrengst van de verkoop van de aandelen in Nuon in een zogenoemd ‘Duurzaamheidsfonds’. Het geld, ongeveer een miljard euro, kan in verschillende grote projecten worden gestoken. Als voorbeelden van dit soort ‘duurzame investeringen’ noemt gedeputeerde Ploeg het nieuwe provinciehuis, de snelle spoorverbinding naar het Noorden en het uitdiepen van vaarroutes.
Door het geld niet gewoon in de provinciebegroting te storten, kunnen toekomstige bestuurders altijd bewust gebruik blijven maken van het Nuon-kapitaal, legt Ploegs woordvoerster M. Smit uit. “Wat we ermee willen zeggen: we hebben er vele jaren over gedaan om dit kapitaal op te bouwen, laten we het nu ook gebruiken voor projecten waarvan de burger vele jaren kan genieten.”
De splitsingswet die morgen door minister Brinkhorst naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, maakt voor de verzilvering van het Friese Nuon-kapitaal niet eens zoveel verschil, zegt Smit. “In onze planning gingen we er altijd al vanuit dat het geld vanaf 1 januari 2006 beschikbaar was. Hooguit maakt het nog wat verschil voor de onderhandelingen met financiële instellingen: die krijgen nu iets meer zekerheid.”
Fryslân heeft zijn belang van 12,9 procent in Nuon ‘verkocht’ aan een houdstermaatschappij, waarvan de provincie zelf eigenaar is. Die houdstermaatschappij gaat vanaf januari in etappes de ‘schuld’ aan de provincie terugbetalen. Dat gebeurt met geleend geld, dat banken of andere financiële instellingen verstrekken, met de aandelen als onderpand.
Gedeputeerde Staten bespreken volgende week een uitkeringsschema, zegt Smit. In oktober wordt dat dan door Provinciale Staten behandeld. “Het kan zijn dat we voor een constructie kiezen waarbij het hele bedrag in één keer in het duurzaamheidsfonds wordt gestort. Maar misschien komt er ook een eerste eenmalige uitkering van bijvoorbeeld honderd miljoen euro, en daarna nog jarenlang dertig of veertig miljoen euro.
Welke constructie ook gekozen wordt, uiteindelijk zal Fryslân in elk geval een miljard euro overhouden aan de verkoop van de Nuon-aandelen, zegt Smit, misschien zelfs meer. Het feit dat de netwerken van het energiebedrijf voor 51 procent in handen van de overheid moeten blijven, verandert daar niets aan. “De overheid als geheel moet een meerderheidsbelang houden. Individuele aandeelhouders kunnen dus wel degelijk een groter deel van hun pakket verkopen, bijvoorbeeld aan collega-overheden.” Eerder opperde gedeputeerde Ploeg al dat bijvoorbeeld netbeheerder Tennet een groter belang zou kunnen nemen.
Bron: Friesch Dagblad (29-08-2005)