icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Gaspedaal niet helemaal in bij spoedrit politie

15 nov 2005
Gaspedaal niet helemaal in bij spoedrit politie
 
LEEUWARDEN – Agenten die met hun auto uitrukken voor een spoedrit moeten zich vanaf volgend jaar aan nieuwe regels houden. Zo mag bij een achtervolging in de bebouwde kom niet harder dan zeventig kilometer per uur worden gereden. Het CDA-Kamerlid Algra zette eerder vraagtekens bij wat toen nog voornemens waren.
 
De richtlijnen zijn afgelopen week vastgesteld door de Raad van Hoofdcommissarissen. Het doel is om schade, letsel en dodelijke ongelukken die ontstaan tijdens deze spoedritten, terug te brengen, zei woordvoerder C. den Bakker van de Raad van Hoofdcommissarissen gisteravond.
 
Gemiddeld komen tussen de drie en vijf agenten jaarlijks om het leven bij zo’n spoedrit en leiden per jaar tientallen van dit soort ritten tot een aanrijding, aldus Den Bakker.
 
Een van de afspraken is dat agenten zich aan een maximumsnelheid moeten houden, zowel binnen de bebouwde kom (70 kilometer per uur) als buiten de bebouwde kom (160 kilometer per uur) en op de vluchtstrook. Volgens Den Bakker bestonden binnen elk korps al regels voor spoedritten, maar zijn ze nu vastgelegd in een landelijke richtlijn.
 
Wel blijft een politieagent de mogelijkheid houden om in bijzondere gevallen af te wijken van deze regels, maar moet de betrokken agent dat melden aan de meldkamer. Den Bakker: “Het gaat om bewustwording. Als het dan misgaat, moet een agent zelf verantwoording afleggen. Deze richtlijn heeft dus niet tot doel om voortaan bijvoorbeeld snelheidsduivels en terroristen te laten lopen.”
 
Naast allerlei voorschriften worden de noodhulpauto’s uitgerust met een zwarte doos. Die slaat informatie op van 45 seconden voor een klap tot een halve minuut daarna, zodat achteraf is vast te stellen wat er is misgegaan. Ook beschikken de politieopleidingen over een rijsimulator zodat agenten bijvoorbeeld achtervolgingen kunnen nabootsen.
 
De korpsbeheerders buigen zich over twee weken over de richtlijn, waarna de korpsen een halfjaar de tijd krijgen om de voorschriften in te passen en af te stemmen met de ondernemingsraden. De invoering is een halfjaar vertraagd. De Raad wilde de richtlijn al op 1 juli aannemen, maar na kritiek van onder andere de ondernemingsraden moesten de nieuwe regels opnieuw worden beoordeeld.
 
Het Friese CDA-Kamerlid Algra wil de kwestie morgen aan de orde stellen tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij vindt dat politiemensen in een spoedsituatie zelf de verantwoordelijkheid moeten krijgen het gaspedaal al of niet in te trappen. “Zij kunnen dat zelf het beste beoordelen. Ik wil weten hoe de regels precies worden ingevuld. Als ze zich bijvoorbeeld ’s nachts op lege wegen ook aan die snelheid moeten houden, dan vind ik de richtlijn echt belachelijk.”
 
Algra had vragen gesteld over de nieuwe richtlijnen. “Ik wil die nu gelijk mondeling beantwoord zien vanwege de actualiteit.”
 
Bron: Friesch Dagblad (15-11-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook