icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Geen huur voor plantsoen

12 okt 2005
Huurder hoeft onderhoud van groengebied rond flats niet te betalen
 
Geen huur voor plantsoen
 
DRACHTEN – Friese woningcorporaties gaan met gemeentebesturen scherpere afspraken maken over de toegankelijkheid en het onderhoud van hun groenvoorzieningen. Dat moet wel, nu de Hoge Raad heeft bepaald dat het onderhoud van plantsoenen rond bijvoorbeeld flatgebouwen niet bekostigd mag worden uit de huuropbrengsten.
 
Dat zegt directeur C. Oprins van de Friese koepel van woningcorporaties Aedes Fryslân, in reactie op een uitspraak van de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege heeft besloten dat het onderhoud van gemeenschappelijk groen bij corporatiewoningen niet mag worden doorberekend in de huur, wanneer het groen vrij toegankelijk is.
 
Als gevolg van de uitspraak gaat de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron geld terugbetalen aan haar huurders, die jarenlang onterecht hebben meebetaald aan het onderhoud van gemeenschappelijk groen bij hun woningen. Volgens directeur G. van den Heuvel van Woonbron gaat het in totaal “enkele miljoenen’’ euro’s, die de corporatie zal terugstorten op rekeningen van huurders. Het gaat daarbij om de kosten die in de afgelopen vijf jaar onterecht in rekening zijn gebracht, inclusief de rente. Hoeveel huurders geld terug krijgen, is volgens Van den Heuvel nog niet bekend. Woonbron streeft ernaar het geld voor 1 december te hebben teruggestort.
 
“Het is een bittere pil’’, zegt de Rotterdamse directeur, maar Woonbron heeft er volgens hem rekening mee gehouden. De corporatie had de kosten via de servicekosten doorberekend. De organisatie was bij de Hoge Raad in cassatie gegaan om duidelijkheid te krijgen over de onderhoudskosten van de tuin bij een flatgebouw in de Rotterdamse wijk Ommoord. De zaak heeft drie jaar geduurd.
 
Fryslân
Directeur P. Boerenfijn van de landelijke vereniging van woningcorporaties Aedes wijst erop dat het van de plaatselijke situatie en individuele huurcontracten afhangt, of de Rotterdamse zaak ook gevolgen heeft voor bewoners van andere huurwoningen. Het zou alleen gaan om flatgebouwen waarvan een stuk openbaar groen is meeverhuurd dat niet is afgescheiden, benadrukt Boerenfijn.
 
Oprins, zelf directeur van Woningbouwvereniging Smallingerland, weet dat Friese corporaties al langere tijd rekening houden met wat ‘lagere’ rechtscolleges hebben beslist over de Rotterdamse zaak: “Dit arrest hing al in de lucht.’’ Volgens Oprins deden woningcorporaties in het verleden niet zo moeilijk over de scheiding tussen openbare ruimte en groenvoorzieningen die exclusief voor huurders toegankelijk zijn.
 
Corporaties dragen vaak financieel bij aan het opknappen van verouderde wijken. Voortaan zullen ze daarbij heldere afspraken moeten maken, denkt Oprins: investeren in de openbare ruimte mag, maar de onderhoudskosten moeten voor rekening van de gemeente zijn.
 
Bron: Friesch Dagblad (12-10-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook