icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Gemeenten weren UMTS-masten

22 dec 2005
Gemeenten weren UMTS-masten
 
LEEUWARDEN – Tientallen gemeenten weigeren nog langer mee te werken aan de plaatsing van UMTS-masten voor mobiele telefonie. Daarmee staat Leeuwarden niet langer alleen in haar weigering om bouwvergunningen voor deze masten af te geven, zolang de gezondheidseffecten van de straling niet bekend zijn.
 
De gemeenteraad van Leeuwarden nam in september een motie aan van PAL/GroenLinks, waardoor de plaatsing van UMTS-masten van de baan is. Alleen voor masten lager dan vijf meter is geen vergunning nodig. Inmiddels zijn er zeker 25, mogelijk zelfs veertig gemeenten die ook weigeren om dergelijke masten te bouwen. Dat bevestigt een woordvoerder van MoNet, het samenwerkingsverband van mobiele telefoonaanbieders.
 
De gemeenten verzetten zich omdat er onder de bevolking veel onrust is over de gevolgen van de straling van de masten. Hoewel dat nog niet bewezen is, denken veel mensen dat UMTS-straling schadelijk is voor de gezondheid.
 
Volgens de zegsman van MoNet is het vooral “de angst voor het onbekende” die de gemeenten in de gordijnen doet klimmen. “De straling van de zendmasten is niet groter dan 20 watt. Ongeveer zoveel als een gloeilamp aan het plafond. De technologie is gelijk aan die van radio- en tv-antennes, maar dan veel zwakker.”
 
De woordvoerder geeft aan dat sommige gemeenten willen wachten op de resultaten van een Zwitsers onderzoek naar de eventuele resultaten van straling. “Anderen willen eerst glashard bewezen zien dat straling niet ongezond is. Dat is in de wetenschap, die gericht is op waarschijnlijkheden, onmogelijk. De gemeenten laten zich meesleuren door emoties.”
 
Het verzet van de gemeenten is in strijd met het landelijk beleid. Het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer vinden de risico’s van UMTS-straling niet zo groot dat ze de plaatsing van masten willen verbieden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil dat de ministers Brinkhorst van Economische Zaken en Dekker van VROM snel met eenduidige voorlichting komen.
 
De bouw van een tijdelijke UMTS-mast aan de Vaart in Buitenpost gaat, ondanks protesten van omwonenden, gewoon door. Het college van B en W van Achtkarspelen ziet geen reden om telefoonbedrijf KPN de vergunning te weigeren. Het college meldt zich verdiept te hebben in de gezondheidsrisico’s. “De vrees voor negatieve gevolgen voor de gezondheid is niet op zijn plaats”, meldt het college. De zendmast aan de Vaart komt op het terrein van de gemeentewerf, voor een periode van vijf jaar.
 
Bron: Friesch Dagblad (22-12-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook