Gemor over spoor langs Drachten
Discussie over ZZL-compensatie
Gemor over spoor langs Drachten
Leeuwarden - Er wordt in het Noorden al gemorreld aan het alternatieve pakket regionale maatregelen dat Noord-Nederland kan krijgen als compensatie voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. Drenthe stelt onderdelen van het pakket ter discussie, zoals spoor tussen Heerenveen en Groningen. De stad Groningen zou ook niet blij zijn met zo’n lijn.
Dat vertelde gedeputeerde Galema vanochtend bij de wekelijkse persconferentie van Gedeputeerde Staten van Fryslân. Voor de provincies Fryslân en Groningen is het onverteerbaar dat er afspraken in het regionaal pakket ter discussie worden gesteld. ,,Dat hebben we samen een paar maanden geleden tijdens een overleg in Joure samengesteld én afgetikt. Wij staan niet toe dat individuele gemeenten trekken aan het pakket omdat hun projectje er niet in staat. Als we dat doen, dan drijft het pakket uit elkaar en zal de Tweede Kamer ons tegen elkaar uitspelen”, waarschuwde Galema. ,,Het is belangrijk dat we richting Den Haag eensgezind blijven optrekken.”
Noord-Nederland kan van de Tweede Kamer voor 2,16 miljard euro aan alternatieve projecten uitvoeren als compensatie voor het afblazen van de Zuiderzeespoorlijn (ZZL) tussen Groningen en Schiphol. Een van de projecten is een spoorlijn tussen Heerenveen en Groningen. Voor Fryslân en de provincie Groningen is dat een essentieel onderdeel van het pakket. ,,Onze stelling is dat we daarmee alsnog een begin van de Zuiderzeelijn aanleggen”, aldus Galema. Mét het nieuwe spoor dat tussen Schiphol en Lelystad wordt aangelegd, is een spoorverbinding tussen Groningen en Schiphol dan alsnog alvast een eind op weg geholpen.
De stad Groningen is echter niet enthousiast over de spoorlijn, onder meer omdat het volgens Galema de concurrentie van Drachten zou vrezen. De stad geeft de voorkeur aan andere projecten. De provincie is wel enthousiast, omdat dan ook de snel groeiende plaats Leek aan het spoor komt.
Kennis
Drenthe wilde óók de spoorlijn ter discussie stellen en meer geld voor ontwikkeling van de kennisinfrastructuur. Nu gaat 1,1 miljard uit het pakket naar asfalt en beton, 760 miljoen euro naar openbaar vervoer en is 300 miljoen euro voor de kennisinstellingen. Drenthe heeft echter weinig recht van spreken omdat die provincie maar voor een beperkt deel van de Zuiderzeelijn zou profiteren en er in tegenstelling tot Fryslân en Groningen ook maar een beperkte bijdrage aan wilde leveren. ,,Voor kennis zijn er andere potjes”, vindt Galema.
Als straks het Zuiderzeelijnbesluit definitief wordt afgehandeld in de Tweede Kamer, wil Galema dat wordt vastgelegd dat er niet meer gesleuteld mag worden aan de inhoud van het pakket. Een probleem daarbij is dat uitvoering van het pakket honderden miljoenen euro’s meer kost dan de 2,16 miljard euro van het Rijk en het bedrag dat de regio er aan bij wil dragen. De regio zal daarom de eigen bijdrage moeten verhogen of moeten schrappen in het pakket.
Bron: Friesch Dagblad (05-12-2007)