Goede kans voor formele klusjesmarkt
Goede kans voor formele klusjesmarkt
LEEUWARDEN - Het is goed mogelijk op een verantwoorde en efficiënte wijze in Nederland een markt voor klusjes te ontwikkelen. Een formele markt voor werkzaamheden in en om het huis is fraudebestendig en kan een positief effect hebben op de werkgelegenheid. Dit stellen werkgevers, werknemers en gemeenten in een vervolgadvies van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI).
De raad heeft zijn eerste voorstel van januari 2006 op verzoek van de Tweede Kamer verder uitgerekend. De bevindingen werden gisteren aan de kamer aangeboden. De kosten van zo’n legale klusjesmarkt wegen in de ogen van de RWI niet op tegen de verwachte maatschappelijke voordelen.
Volgens de raad vermindert het voorstel de huidige ongelijkheid tussen het zwarte en het witte circuit, omdat het zowel voor opdrachtgevers als uitvoerders aantrekkelijker wordt te kiezen voor legale oplossingen. Vooral hoog- en laagopgeleide vrouwen zullen profiteren van de plannen. ,,Alles bijvoorbeeld hoogopgeleide vrouwen meer huishoudelijk werk legaal kunnen uitbesteden, krijgen ze zelf meer gelegenheid om op hun eigen opleidingsniveau op de arbeidsmarkt te participeren”, aldus de RWI.
De raad houdt vast aan twee varianten. Eén optie is om een optelsom aan klussen tot een bedrag van maandelijks vijfhonderd euro vrij te stellen van belasting en premieheffing. In de andere variant zijn de kosten voor de werkzaamheden fiscaal aftrekbaar.
Te plak
VNO-NCW, de FNV en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben het plan met vreugde ontvangen, zeggen ze. ,,Positief is dat zwartwerken erdoor wordt teruggedrongen en dat het ruimte biedt aan reguliere bedrijven. Wij onderschrijven dit vervolgadvies dan ook van harte”, aldus Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW. Ook volgens Agnes Jongerius, voorzitter van de vakcentrale FNV, biedt het advies goede kansen voor werknemers en levert het voor iedereen voordelen op.
Projectleider P. van der Werff van servicecentrum Te Plak zegt met een nieuwe regeling een ,,geweldige slag” te kunnen maken in de uitbreiding van Te Plak. De organisatie heeft nu moeite met het vinden van mensen die voor minder geld klusjes willen doen.
Hard hoofd
Directeur Y. Strikwerda van Doarpswurk is ook positief over het advies en denkt dat een formele klusjesmarkt de redding kan betekenen voor Te Plak. Hij heeft er niettemin een hard hoofd in dat het advies van de RWI wordt overgenomen door politiek Den Haag ,,Het is geen issue in de politiek. Ik ben bang dat er weinig van terecht komt.”
Als de Tweede Kamer het advies van de raad overneemt, betekent dit eigenlijk een terugkeer van de witte werkster-regeling, zegt hij. ,,Het houdt in dat per saldo in dat een klusjesman of huishoudster niet 25 of 30 euro per uur kost, maar ongeveer vijftien euro.” Maar die regeling voor ‘witte werksters’, huishoudsters die met subsidie legaal aan de slag konden op kleine schaal, werd vorig jaar nou juist afgeschaft.
En dat is jammer, want er is volgens Strikwerda veel vraag naar mensen die kleine klusjes willen doen. Als die mogelijkheden er zijn, zorgt dat volgens hem voor een groei van de leefbaarheid in dorpen, omdat ouderen bijvoorbeeld langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen.
,,Eens per week een tuintje onderhouden in een dorp is voor een tuinman niet aantrekkelijk. Maar iemand uit de buurt wil dat wel graag doen. En als er niets tegenover staat, gaan mensen zich bezwaard voelen.”
Bron: Friesch Dagblad (12-12-2006)