Grootegaster raad voor herindeling
Grootegaster raad voor herindeling
GROOTEGAST - Burgemeester Dijkstra was woensdagavond in zijn nopjes met de gemeenteraad van Grootegast; de vergadering over de gemeentelijke herindeling verliep 'constructief' en 'emotieloos'.
Het CDA, de PvdA, ChristenUnie en de VVD gaven aan voor herindeling te zijn, VZ2000 gaf geen mening maar wilde graag een referendum voor de inwoners van de gemeente zodat die zouden kunnen bepalen of er wel of niet heringedeeld wordt.
Al in het begin van de vergadering gaf burgemeester Dijkstra aan dat de discussie rond de gemeentelijke herindeling niet alleen ging om een fusie met de gemeente Marum, maar om het hele Westerkwartier. Er zijn namelijk meerdere varianten mogelijk: het college is voor een herindeling op de schaal van het Westerkwartier, maar de raad gaf aan meer te zien in de variant Grootegast-Leek-Marum.
De fracties zien de noodzaak van het opgaan in een grotere gemeente. Uit onderzoek van Berenschot is blijkt dat de ideale omvang van gemeenten ligt tussen de 20.000 en 80.000 inwoners, andere onderzoek pleitten zelfs voor gemeenten met een inwonersaantal vanaf 40.000 inwoners.
VZ2000 kwam met het idee van een referendum bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2010, om de mening van de burgers over herindeling te peilen. "Dat zou een unieke kans zijn om onze betrokkenheid bij de burger te tonen, dan kunnen we na 2010 met een gerust hart werken aan samenwerking". De fracties wilde een initiatiefvoorstel daartoe invoeren, maar zag daarvan af toen bleek dat de andere fracties niet zoveel in een referendum zagen.
De burgemeester wil graag opschieten met de herindeling; de burgervader zei grijze haren te krijgen van alle rompslomp die de intensieve samenwerking nu nog kost. "Je kunt wel polderen tot je een ons krijgt", zei hij over de overlegcultuur. "Als je ziet hoeveel tijd en energie dat kost".
De snelheid van herindelen blijft nog wel een punt. De Wagt dacht dat een fusie die te lang zou duren, pijn en ellende zou kosten, maar VZ2000 zei dat een te snelle fusie grote kans had stuk te lopen. De raad liet in ieder geval weten niet tegen herindeling te zijn. "De manier waarop kristalliseren we er in de komende periode wel uit", besloot Dijkstra.
Bron: NijsNet (22-11-2007)