GS blijven bij bezuiniging op kunst en cultuur
07 sep 2005
GS blijven bij bezuiniging op kunst en cultuur
LEEUWARDEN – Gedeputeerde Staten (GS) houden vast aan bezuinigingen op kunst en cultuur. Instellingen als Keunstwurk en de vier Friese musea krijgen tot juli 2006 de tijd om zich op de bezuinigingen voor te bereiden. Dat blijkt uit de begroting 2006, die gedeputeerde Ploeg vanochtend presenteerde. Keunstwurk moet jaarlijks 330.000 euro (een vijfde van het budget) inleveren, het Fries museum samen met de andere drie provinciale musea jaarlijks 100.000 euro.
De aangekondigde bezuinigingen zorgden voor het zomerreces voor veel beroering onder culturele instellingen en Statenleden. Directeur C. van ‘t Veen van het Fries Museum voorspelde dat musea (tijdelijk) zullen moeten sluiten als de bezuinigingen doorgaan. De stichting Keunstwurk moet een vijfde van het personeel ontslaan, zei directeur R. Waale eerder.
De Statenleden waren vooral niet te spreken over de manier waarop het college van GS de instellingen heeft overvallen met de bezuinigingsvoorstellen en droegen GS op met nieuwe voorstellen te komen. Ploeg denkt dat de Statenleden bezuinigingen op kunst en cultuur nu wel accepteren. “Wij hebben het besluit van Provinciale Staten in tegenstelling tot anderen niet zo geïnterpreteerd dat zij bepaalde door ons voorgestelde heroverwegingen in dit stadium als uitgesloten beschouwden”, aldus Ploeg. Hij gaat er vanuit dat de Statenleden eerst beter geïnformeerd wilden worden over de consequenties van de bezuinigingen voor de instellingen en de juridische haalbaarheid daarvan. Onder meer om die reden gaan de bezuinigingen niet meteen na de jaarwisseling in, maar pas op 1 juli 2006. Ter compensatie moet er onder meer eenmalig 250.000 euro op het Fûns Kulturele Eveneminten worden bespaard.
De provincie moet de komende jaren jaarlijks 4,5 miljoen bezuinigen, waarvan 2,5 miljoen door efficiencyverbetering van de eigen organisatie. De bezuinigingen worden doorgevoerd om zoveel mogelijk te kunnen investeren in grote projecten, zoals het Friese Merenproject, maar ook de eventuele bouw van een nieuw Fries Museum op het Zaailand. Alleen volgend jaar valt er nog forse cofinanciering uit subsidiepotjes van het Kompas voor het Noorden te krijgen. Uitvoering van deze grote projecten - waarbij sinds de zomer ook de aanleg van de Centrale As, een autoweg tussen Dokkum en Nijega, kan worden gevoegd – is van groot belang voor de werkgelegenheid in Fyslân, aldus Ploeg.
Om zoveel mogelijk grote projecten te kunnen opstarten, wordt ook de motorrijtuigenbelasting per 1 april verhoogd met 25 tot 38 euro (afhankelijk van het gewicht van de auto) per jaar. GS wilden een nog grotere verhoging doorvoeren, maar Provinciale Staten floten het college bij de behandeling van de kadernota terug. Door meevallers is een minder grote verhoging nu wel mogelijk, aldus gedeputeerde Ploeg. GS blijven alert op alternatieve dekkingsbronnen.
Provinciale Staten buigen zich in november over de voorstellen. Ze kunnen voorgestelde bezuinigingen nog omwisselen met voorstellen op een reservelijst. Voor nieuw beleid is in 2006 13,8 miljoen euro beschikbaar, veel minder dan voorgaande jaren.
Bron: Friesch Dagblad (07-09-2005)