icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

GS op de bres voor waardevolle gebouwen in het Westerkwartier

19 okt 2005
GS op de bres voor waardevolle gebouwen in het Westerkwartier
 
Eind aan sloop boerderijen
 
GROOTEGAST – Burgers die in het Westerkwartier vrijkomende agrarische gebouwen aankopen krijgen meer mogelijkheden om die panden voor bewoning geschikt te maken, zonder dat zij tot sloop en vervangende nieuwbouw hoeven over te gaan.
Dat is het gevolg van een besluit dat het college van GS van Groningen gisteren heeft genomen.
 
Door het besluit mogen de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn voortaan in bepaalde gevallen vrijstelling verlenen van het geldende bestemmingsplan voor functiewijziging van vrijkomende boerderijen.
 
In het Westerkwartier is het aantal agrarische bedrijven de afgelopen twintig jaar bijna gehalveerd. Dit is een gevolg van onder meer de veranderingen in het landbouwbeleid en in de milieuwetgeving, de landinrichting en de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur.
 
Naar verwachting zal ook de komende jaren een groot aantal boeren met hun bedrijf stoppen. De agrarische bebouwing die hierdoor vrijkomt bestaat grotendeels uit bedrijfswoningen met bijbehorende bedrijfsgebouwen. Deze worden vaak door burgers aangekocht om te worden bewoond. Vaak kunnen deze woningen moeilijk worden aangepast aan de hedendaagse wooneisen. Daarom wordt vaak gekozen voor sloop met vervangende nieuwbouw.
 
De gemeentebesturen van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn zijn van mening dat de geldende bestemmingsplannen onvoldoende mogelijkheden bieden om goed in te kunnen spelen op de maatschappelijke behoefte aan hergebruik en vervanging van deze vrijkomende agrarische bebouwing. Dit leidt tot verpaupering van de gebouwen, met nadelige consequenties voor het landschapsbeeld.
 
Zij hebben daarom besloten de geldende bestemmingsplannen geheel te herzien. Vooruitlopende daarop hebben de gemeenten afgelopen zomer de beleidsnota ‘Vrijkomende agrarische bebouwing’ vastgesteld. Hierin staan beleidsregels en voorwaarden op grond waarvan de gemeenten mogen afwijken van de geldende bestemmingsplannen. De aanpak in het Westerkwartier moest nog wel worden goedgekeurd door GS. Dat is nu gebeurd. De vrijstelling geldt alleen voor waardevolle agrarische bebouwing.
 
Bron: Friesch Dagblad (19-10-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook