Inhaalslag waterberging
Inhaalslag waterberging
MILDAM - Waterschap Noorderzijlvest voor Groningen en Drenthe heeft al bijna 1500 hectare klaar liggen voor waterberging, terwijl Wetterskip Fryslân in geval van hoog water slechts 88 hectare beschikbaar heeft als calamiteitenpolder. Inmiddels werkt het Friese waterschap wel hard aan het creëren aan extra wateropvangcapaciteit.
Tot dusver is alleen een gebied van 88 hectare op het Eiland bij Grou klaar voor waterberging. In januari wordt begonnen met het geschikt maken van de zandwinput (65 hectare) aan de Tjonger bij Mildam. Hier worden de kades 1 tot 3 meter verhoogd, zodat er bij extreme neerslag 1,3 miljoen kubieke meter extra water geborgen kan worden.
In 48 uur kan de voormalige zandwinput gevuld worden, waarmee de waterstand op de Tjonger met 8 centimeter zakt. Op deze manier wordt voorkomen dat Zuid-Fryslân natte voeten krijgt. Het geschikt maken van de zandwinput voor waterberging kost meer dan 1,6 miljoen euro.
Het eerstvolgende waterbergingsgebied wordt de Jan Durkspolder (55 hectare) in de Alde Feanen tussen Earnewâld en de Hooidamsbrug.
Voor 2030 wil Wetterskip Fryslân 700 hectare voor waterberging gereed hebben. Verder moet de Friese boezem over 25 jaar met 1400 hectare vergroot zijn. Inmiddels is daarvan 380 hectare van gerealiseerd. In de polders in de hogere delen van Fryslân moet op termijn 1650 hectare bergingscapaciteit zijn.
Noorderzijlvest heeft al 1500 hectare beschikbaar om in geval van hoogwater en langdurige regenval natuurgebieden te laten onderstromen. Het gaat om 800 hectare tussen Roden en Norg en om 700 hectare in de Peizer en Eeldermaden. Noorderzijlvest kiest ervoor de ‘overstromingsgebieden’ zoveel mogelijk niet in eigendom te hebben. De gebieden zijn in handen van natuurorganisaties.
Een woordvoerster van Wetterskip Fryslân zegt onder de indruk te zijn van het feit dat het naburige waterschap al zover is met de waterberging. ,,1500 hectare voor waterberging is erg veel.”
Polderdijken
Extra waterberging is nodig omdat het klimaat verandert. De buien worden de laatste jaren steeds feller met gevaar van overstroming tot gevolg.
In oktober 1998 leidde dat tot grote overstromingen in het Noorden. Het water kon niet snel genoeg via gemalen en sluizen naar de Waddenzee afgevoerd worden, waardoor sommige polderdijken doorbraken. Naar aanleiding van die situatie besloten de toenmalige zes waterschappen in Fryslân om de kades en oevers versneld te verstevigen.
Bron: Friesch Dagblad (13-12-2006)