icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Inspraakbijeenkomst plan Vierhuisterweg op 21 december

09 dec 2004
Plan Vierhuisterweg in Surhuisterveen rijp voor inspraak

Inspraakbijeenkomst op 21 december a.s. in De Lantearne

Surhuisterveen - Binnen afzienbare termijn zal er in Surhuisterveen weer gebouwd worden in een regulier uitbreidingsplan. De afgelopen tijd zijn er met name appartementen voor senioren gebouwd, maar er is duidelijk vraag naar bouwterreinen voor eengezins-woningen. Met het ’bestemmingsplan Vierhuisterweg’ hoopt de gemeente Achtkarspelen in die vraag te kunnen voorzien. Voordat er gebouwd kan worden, moet het bestemmingsplan eerst een procedure doorlopen. Die begint met een inspraakavond op 21 december a.s. in De Lantearne te Surhuisterveen. Daarna ligt het plan vier weken ter inzage op het gemeentehuis te Buitenpost en kan iedereen zijn of haar mening over het plan geven.

Planbegrenzing
Het ’bestemmingsplan Vierhuisterweg’ wordt aan de westzijde begrensd door de Surhuisterveenster Vaart, aan de noord- en oostzijde door de Vierhuisterweg en aan de zuidzijde door de Gedempte Vaart. Het plangebied is ongeveer 14 ha groot en staat op bijgaande tekening aangegeven. In het geldende bestemmingsplan ’Surhuisterveen 1966’ is het westelijk van de Vierhuisterweg gelegen gebied reeds aangewezen als toekomstige dorpsuitbreiding. Het is nu grotendeels in gebruik als weiland. De bebouwing aan de noordzijde van de Gedempte Vaart - met diverse functies - is ook in het bestemmingsplan opgenomen. Reden hiervan is dat hiervoor op dit moment geen bestemmingsregeling van kracht is. Dit zou kunnen leiden tot ontwikkelingen die ongewenst zijn met het oog op de inrichting van een woongebied noordelijk daarvan. Dezelfde redenering geldt voor de bebouwing langs de westzijde van de Vierhuisterweg.

Planbeschrijving
Woningen
In het plangebied worden ca. 180 tot 200 woningen gebouwd, waarvan 58 in de vorm van appartementen. In verband met het beschikbare woningcontingent kan het gebied niet in één keer worden volgebouwd. Het plan wordt dus in fasen ontwikkeld. Zoals het er nu uitziet kunnen er in de 1e fase tot 2010 maximaal 48 grondgebonden woningen worden gebouwd. Er wordt begonnen in het noorden van het plangebied, waar ter hoogte van de Nije Jirden een nieuwe aansluiting op de Vierhuisterweg zal worden gerealiseerd (in de vorm van een rotonde). In de voorschriften is de nodige flexibiliteit ingebouwd, in die zin dat er in de 1e fase eventueel meer woningen mogen worden gebouwd, echter niet meer dan maximaal 58 woningen. Hiervoor is echter wel de medewerking nodig van Gedeputeerde Staten. Er wordt uitgegaan van een verscheidenheid in woningtypen: vrijstaande (grote en kleine) woningen, twee-onder-één-kappers en eventueel woningen in rijenbouw. Bouwen in twee bouwlagen met een kap is mogelijk.

In de 2e fase - na 2010 - kan het overige deel van de grondgebonden woningen worden gebouwd. Het bestemmingsplan moet daarvoor eerst worden uitgewerkt door B&W. Ook de realisatie van de 58 appartementen is in deze fase voorzien. Er zal een complex van 40 appartementen in het noordelijk deel - nabij de aansluiting op de Vierhuisterweg - worden gerealiseerd en een complex van 18 appartementen in het zuidelijk deel nabij de Havenstraat. Ook hier geldt dat de bouw van zowel grondgebonden woningen als appartementen in de tijd naar voren kan worden gehaald, wanneer Gedeputeerde Staten daaraan hun medewerking verlenen.

Groene long
In het noordelijk deel van het plangebied is ruimte gereserveerd voor een ijsbaan, tennisbanen en een buitenmanege, met de bij deze functies behorende voorzieningen. Het ijsbaanterrein zal tevens dienst doen als waterberging in tijden van extreem hoge waterstanden. Over het tijdstip van realisatie van deze voorzieningen kan op dit moment nog niets worden gezegd. De kosten van deze voorzieningen moeten worden opgebracht door de opbrengsten van de woningbouw. Realisatie op zeer korte termijn zit er dus waarschijnlijk niet in.

Waterhuishoudkundige randvoorwaarden
Het plangebied ligt laag en is dus een structureel waterverzamelgebied voor de polder. Bij extreme neerslag fungeren de lage delen van het gebied als overloop. Ten behoeve van voldoende drooglegging voor de nieuw te bouwen woningen moet het terrein worden opgehoogd. Hierdoor zal de overloopfunctie verloren gaan, wat problemen kan geven voor de reeds aanwezige bebouwing in Surhuisterveen. Om dit te voorkomen dient er voldoende capaciteit voor waterberging binnen het plangebied te worden gerealiseerd. De totale oppervlakte zal uiteindelijk 3.5 ha bedragen. Zoals gezegd zal ook het ijsbaanterrein als overloopgebied fungeren.
Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande waterlopen. Met het oog op ’Water Beheer 2100’ moet er uiteindelijk nog 2.5 ha openwaterbergingsruimte buiten het plangebied, maar binnen het peilgebied worden gevonden. Water biedt trouwens ook kansen, namelijk voor wonen aan het water. Hierbij wordt waar mogelijk uitgegaan van ecologische en kindvriendelijke oevers.

Verkeersontsluiting
De hoofdontsluiting van het gebied wordt gesitueerd op het punt waar de Nije Jirden op de Vierhuisterweg uit komt. In de definitieve vorm zal de aansluiting als een rotonde worden uitgevoerd. Direct noordelijk van de rotonde zal ook de 30 km/u zone beginnen. Nu ligt het beginpunt zuidelijker. Verlegging is in het kader van het verkeerslawaai nodig om woningbouw langs de Vierhuisterweg mogelijk te maken. De wijk krijgt een secundair ontsluitingspunt op de Gedempte Vaart. Om te voorkomen dat een sluiproute door de woonwijk ontstaat, worden de wegen uitgevoerd in klinkers. Dit in tegenstelling tot de Gedempte Vaart en de Vierhuisterweg die in asfalt zijn uitgevoerd, waardoor de stroomfunctie van deze wegen wordt benadrukt. Voor langzaam verkeer zijn twee routes naar het centrum geprojecteerd. Eén langs het pand Gedempte Vaart 42 en één langs het perceel waarop de Formido is gevestigd.

Bestaande bebouwing
Zoals gezegd is de bebouwing aan de noordzijde van de Gedempte Vaart en de westzijde van de Vierhuisterweg ook in het plangebied opgenomen. Voor een groot deel van deze bebouwing geldt op dit moment geen bestemmingsregeling. Omdat er naast wonen ook andere functies voorkomen, is aan deze stroken in het nieuwe bestemmingsplan de bestemming ’Gemengde doeleinden’ gegeven. De bestaande functies zijn daarmee vastgelegd in de bestaande omvang en op de bestaande plaats. In de voorschriften is echter een vrijstellingsbepaling opgenomen, waardoor functies onderling uitwisselbaar zijn. Er is dus ruimte voor vestiging van nieuwe kleinschalige bedrijfjes en vormen van dienstverlening.

Nieuwvestiging van detailhandel is echter niet toegestaan. Ook de vestiging van supermarkten is uitgesloten. Dit gedeelte van de Gedempte Vaart behoort namelijk tot het zogenaamde aanloopgebied en niet tot het winkelconcentratiegebied van Surhuisterveen. Nieuwvestiging van detailhandel is voorbehouden aan het concentratiegebied. De bestaande winkelvestigingen aan de Gedempte Vaart en de Vierhuisterweg worden uiteraard gerespecteerd.

Het pand waar de Formido is gevestigd, is specifiek bestemd voor detailhandel in volumineuze goederen en een bouwmarkt. De andere bestaande functies in het plangebied betreffen woningen, een pompstation voor drinkwatervoorziening en een rioolgemaal. Deze hebben allemaal een op het huidige gebruik toegesneden bestemming gekregen. De woning Havenstraat 8 is eerst in de uit te werken woonbestemming opgenomen. In het uitwerkingsplan zal er tezijnertijd een passende bestemming aan moeten worden gegeven.

Beeldkwaliteitsplan
Op 27 mei 2004 heeft de gemeenteraad de Welstandsnota Achtkarspelen vastgesteld. In deze nota zijn voor het gehele gemeentelijke grondgebied welstandscriteria opgenomen, echter met uitzondering van gebieden waar grotere (her)ontwikkelingen plaatsvinden, zoals in het plan Vierhuisterweg. Voor dergelijke gebieden kunnen pas welstandscriteria worden opgesteld, wanneer er een concreet stedenbouwkundig plan aanwezig is. In samenhang met het ’bestemmingsplan Vierhuisterweg’ is daarom ook een beeldkwaliteitsplan voor het gebied opgesteld met nieuwe welstandscriteria. Dit plan zal als aanvulling op de Welstandsnota door de gemeenteraad worden vastgesteld. Omdat het bestemmingsplan gefaseerd wordt uitgevoerd en een deel van het plan nog moet worden uitgewerkt, zijn de welstandscriteria alleen voor de 1e fase definitief, voor de 2e fase zijn ze indicatief.
Het voert te ver om uitgebreid op het beeldkwaliteitsplan in te gaan. Het plangebied is verdeeld in clusters. In het algemeen kan worden gesteld dat er langs de hoofdroute en langs de randen van de wijk meer eisen vanuit een oogpunt van welstand worden gesteld. Om de hoofdontsluitingsroute te accentueren is gekozen voor een bebouwingsbeeld met een duidelijk waarneembare gevelwand. Bouwstroken die wat meer binnen in het plangebied liggen, zijn welstandsvrij verklaard. Dit betekent overigens niet dat de woningbouw hier ’vogelvrij’ is. De bouwvoorschriften van het bestemmingsplan moeten wel in acht worden genomen.

Inspraakprocedure
Zoals gezegd zal over het ’bestemmingsplan Vierhuisterweg’ en het beeldkwaliteitsplan meer informatie worden gegeven tijdens een inspraakbijeenkomst op 21 december a.s. om 20.00 uur. Deze bijeenkomst vindt plaats in zalencentrum De Lantearne, J. Binneslaan 49 te Surhuisterveen. Tijdens deze bijeenkomst kunnen ook vragen over beide plannen worden gesteld en reacties worden gegeven.

Ook na de inspraakbijeenkomst bestaat de mogelijkheid om op beide plannen te reageren. In de periode van woensdag 22 december 2004 t/m dinsdag 18 januari 2005 kunnen de plannen op het gemeentehuis worden ingezien. Tijdens deze periode kan iedereen schriftelijk of mondeling zijn of haar zienswijze aan het gemeentebestuur kenbaar maken. In de rubriek ’Officiële mededelingen’ op de Infopagina kunt u a.s. dinsdag hierover meer lezen. Over de zienswijzen die tijdens de periode van inspraak worden ingediend, zal het gemeentebestuur in het kader van de verdere planvorming vervolgens een standpunt innemen.

Voor meer informatie over de inspraakprocedure kunt u op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke ontwikkeling, dhr. K. Matthijs, tel. 0511 - 548182.
Hieronder treft u de beeldkwaliteitskaart. Binnen de rode stippellijn ligt fase 1 die tot 2010 onwikkkeld zal worden. 

© Gemeente Achtkarspelen
Bron: Gemeente Achtkarspelen (9 december 2004)
www.achtkarspelen.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook