icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Kunststof mag gewoon in de grijze afvalbak

27 dec 2008

Omrin vist verpakkingen zelf uit het huisvuil

 

Kunststof mag gewoon in de grijze afvalbak

 

Leeuwarden - De gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen is in Fryslân van de baan. Omrin heeft met de dertig bij haar aangesloten gemeenten afgesproken dat het afvalbedrijf de verpakkingen achteraf uit het huisvuil vist. Vanaf 1 mei moet het zover zijn.

 

Omrin heeft al jaren een zogenoemde SBI (Scheidings- en Bewerkings Installatie) op haar Ecopark De Wierde in Oudehaske. Die fabriek haalt nu al metalen en een mengsel van papier en plastic uit het huisvuil dat het afvalbedrijf verwerkt voor alle Friese gemeenten, uitgezonderd Smallingerland.

 

Het is relatief eenvoudig om aan de SBI extra technische apparaten (een module) te koppelen die ook kunststof verpakkingen kunnen filteren, zoals wasmiddelflessen en blisters, het hardplastic omhulsel dat bijvoorbeeld om computeraccessoires zit. Omrin gaat die module bestellen en installeren, zodat vanaf 1 mei 2009 ongeveer tienduizend ton kunststoffen uit het restafval gehaald kan worden, ten behoeve van hergebruik.

 

Behalve de dertig Friese gemeenten hebben ook vier Noord-Groningse en vijf Veluwse gemeenten een contract met Omrin gesloten. Ze zijn daarmee precies op tijd om gebruik te kunnen maken van een vergoedingsregeling van de verpakkingsindustrie. Die keert namelijk alleen uit aan gemeenten die voor 1 januari een afspraak hebben met een afvalverwerker. In deze specifieke situatie gaat de vergoeding in zijn geheel naar Omrin, die daar precies de hypotheeklasten op de miljoeneninvestering van het nascheidingsapparaat mee kan betalen.

 

In juli 2007 sloten de verpakkingenindustrie, het ministerie van Vrom en de Vereniging Nederlandse Gemeenten een overeenkomst over het inzamelen en hergebruiken van kunststof. De gemeenten verplichtten zich het afval apart te houden, de bedrijven zouden dat betalen via een jaarlijkse storting in een fonds.

 

De Friese gemeenten en Omrin liepen echter al snel tegen een al te rigide uitleg van die regeling op: waar zij er vanuit gingen dat ook het achteraf - met een SBI - uit het huisvuil vissen van het kunststof (nascheiding) voor vergoeding in aanmerking zou komen, wilde de industrie alleen betalen voor gescheiden inzameling aan de bron (voorscheiding). In dat geval zouden gemeenten dus extra containers bij hun burgers moeten brengen, of bij bijvoorbeeld winkelcentra grote bakken moeten neerzetten.

 

Omrin vond dat onzin: nascheiding levert méér herbruikbaar kunststof op: bij voorscheiding zou namelijk het kunststof dat burgers per ongeluk toch in de grijze container hebben gegooid, de afvaloven in gaan. Bovendien hebben burgers van voorscheiding geen rompslomp.

 

De Tweede Kamer bleek gevoelig voor deze argumenten, en nam in juli dit jaar twee moties aan, waarin ze minister Cramer (Milieu) verzocht nascheiding ook onder de regeling te laten vallen. Uiteindelijk is dat gelukt.

 

Bron: Friesch Dagblad (27-12-2008)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook