Kwijtscheldingsbeleid ‘loopt uit de klauwen’
18 okt 2005
Kwijtscheldingsbeleid ‘loopt uit de klauwen’
LEEUWARDEN – Wetterskip Fryslân loopt steeds meer inkomsten mis door kwijtschelding van waterschapslasten. Volgend jaar gaat het om een bedrag van 1,6 miljoen euro en dat is bijna zeven ton meer dan in 2005. Burgers met een laag inkomen worden vrijgesteld van waterschapsbelasting.
Het algemeen bestuur van het waterschap vindt de stijging onaanvaardbaar, zo werd gistermiddag duidelijk. Verschillende bestuursleden drongen er bij het dagelijks bestuur op aan snel maatregelen te nemen.
“Het loopt uit de klauwen”, aldus bestuurslid W.P. Pietersen (ingezetenen). Het bestuurslid S. Boorsma-Terpstra ging nog een stapje verder. Ze wilde de kwijtschelding van waterschapslasten volledig afschaffen.
Dat laatste is volgens dagelijks bestuurslid J.J. Laan niet mogelijk. Afschaffing treft juist de mensen met de laagste inkomens. Dat Wetterskip Fryslân minder inkomsten heeft door kwijtschelding van waterschapslasten wordt veroorzaakt door de slechte economische omstandigheden.
Het dagelijks bestuur heeft toegezegd begin 2006 met een notitie over het kwijtscheldingsbeleid te komen.
Leeuwarden - Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân is bang dat de politiek in de toekomst teveel invloed krijgt in het waterschap. In de nieuwe waterschapswet, die een vereenvoudiging van de bestuurssamenstelling en het financieringsvoorstel voorstaat, wordt uitgegaan van een lijstenstelsel. In een lijstenstelsel mogen ook partijen en groepen meedoen aan de waterschapsverkiezingen. Wetterskip Fryslân vraagt zich af of politieke partijen dan nog buiten de deur te houden zijn. De waterschapsstructuur leent zich niet voor politieke partijen. In het waterschap speelt de belangendemocratie: hoe groter het belang in het waterschap hoe meer zeggenschap. Dat systeem kent de politiek niet.
In het huidige kiesstelsel wordt nog uitgegaan van het personenstelsel. Mensen zitten op persoonlijke titel in het waterschap. Herkenbaarheid en achtergrond van de kandidaten is in een partijenstelsel beter gewaarborgd dan in een personenstelsel.
Politieke partijen mogen niet aan de waterschapsverkiezingen meedoen, zo wordt in de waterschapswet vastgelegd. Maar als binnen een politieke partij een groepering opstaat die zich uitsluitend met waterschapszaken bezighoudt, dan is deelname van die groep mensen aan de verkiezingen niet tegen te houden.
Het kan dus zo zijn dat een ‘partij Voor Veilige Dijken (VVD)’ mee kan doen aan de waterschapsverkiezingen, zo betoogde H.J.M. Hevekes, plaatsvervangend algemeen directeur van de Unie van Waterschappen, gistermiddag tijdens de vergadering van het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân.
Om te voorkomen dat de politiek een grote stem krijgt in het waterschap wil algemeen bestuurslid U. de Jong (ongebouwd) een clausule inbouwen die de link tussen politiek en waterschap volledig aan banden legt. Dijkgraaf P.A.E. van Erkelens stelde dat de politiek moeilijk buiten de deur te houden is als binnen de partij waterschapsbelangen spelen. “Of dat het einde van het waterschap is, moet de toekomst uitwijzen. Ik denk dat we er niet al te bang voor moeten zijn”, aldus Van Erkelens. Verschillende leden van het algemeen bestuur gaven aan dat het personenstelsel in Fryslân wel waardevol is, omdat in deze provincie veel mensen elkaar kennen.
Bij de volgende verkiezingen verdwijnt de categorie ‘gebouwd’ (eigenaren woningen). De categorie ‘gebouwd’ is in het kiesstelsel moeilijk te onderscheiden van ‘ingezetenen’. “Kiezers begrijpen het verschil niet”, aldus Hevekes van de Unie van Waterschappen. Vereenvoudiging van het kiesstelsel levert volgens hem ook een kostenbesparing op.
In de nieuwe waterschapswet wordt gesproken over vier groepen belanghebbenden: ingezetenen, bedrijven, natuurterreineigenaren en agrariërs en overige eigenaren ongebouwd. Vanuit het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân werd aangedrongen op handhaving van de categorie gebouwd, omdat de huiseigenaren een groter belang bij waterbeheer hebben dan de huurders (ingezetenen).
Bron: Friesch Dagblad (18-10-2005)