icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Landbouwgeld voor herstel wandelroutes

09 nov 2005
Landbouwgeld voor herstel wandelroutes
 
DEN HAAG – Minister Veerman (Landbouw) trekt extra geld uit voor het aanleggen van wandelpaden over boerenland. Fryslân is de eerste provincie die daarvan profiteert: het plan voor een netwerk van historische wandelpaden in Noordoost-Fryslân kan worden uitgevoerd, nu het ministerie van LNV het resterende gat van 30.000 euro dekt.
 
Dat bleek gisteren in de Tweede Kamer. De Kamer stond op het punt de minister te dwingen tot het verruimen van zijn budget voor aanleg van wandelpaden over boerenland. Een motie van CDA-Kamerlid Koopmans kon echter van tafel, nadat Veerman beloofd had dat hij zijn inspanning voor nieuwe wandelroutes zou verhogen. In plaats van 500 kilometer, moet er de komende jaren 1000 kilometer nieuwe voetpaden over particuliere agrarische grond worden aangelegd. De landeigenaar kan daarvoor een vergoeding krijgen van 0,45 euro per kilometer per jaar.
 
De toezegging van Veerman volgt op een initiatief van GroenLinks-Kamerlid Duyvendak, die vorig jaar met een uitvoerige nota het probleem aan de orde stelde dat steeds meer wandelpaden worden afgesloten, en dat een steeds groter deel van het agrarisch landschap voor voetgangers ontoegankelijk is. Overigens vindt Duyvendak dat niet alleen minister Veerman, maar ook diens collega Peijs van Verkeer en Waterstaat in actie moet komen om de wandelaars meer bewegingsvrijheid te geven. Door aanleg van ‘harde’ infrastructuur (autowegen, spoorlijnen) en door het afsluiten van spoorwegovergangen ontstaan er steeds meer obstakels in oude wandelroutes. Ook stelde Duyvendak voor dat rijkswaterstaat en de waterschappen meer mogelijkheden zouden moeten scheppen om langs waterwegen te wandelen.
 
Nu Veerman zijn inspanning voor het aanleggen van wandelpaden over boerenland verdubbelt, moeten landschapsbeheerders in actie komen: zij moeten plannen indienen voor subsidiëring. In de Tweede Kamer werd enkele weken geleden bij de commissiebehandeling al gerefereerd aan een plan van Landschapsbeheer Friesland, om oude wandelpaden in Noordoost-Fryslân in ere te herstellen. Dit plan zou als een ‘pilot’ kunnen worden beschouwd, stelde de Kamer voor. Inmiddels heeft Landschapsbeheer Friesland te horen gekregen dat het ministerie van LNV het gat van 30.000 euro in de projectbegroting dekt.
 
 
Landschapsbeheer Friesland gaat de komende drie jaar aan de slag om een aantal oude wandelpaden in de noordoosthoek weer in ere te herstellen. Bij de inventarisatie van de te herstellen paden wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de kennis van de lokale bevolking. Leerlingen van de Friese Poort in Drachten worden ingeschakeld bij de uitvoering van het werk. Landeigenaren kunnen nog paden aanmelden voor deelname in het project. Om het bewandelen van de paden te stimuleren, worden er ook routes aangelegd.
 
Bron: Friesch Dagblad (09-11-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook