icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Langdurig werkloze valt buiten de boot

29 jul 2005
Langdurig werkloze valt buiten de boot
 
LEEUWARDEN – Langdurig werklozen vallen door de nieuwe Wet Werk en Bijstand tussen wal en schip. De groep heeft baat bij gesubsidieerde banen, terwijl gemeenten die massaal hebben afgeschaft.
 
Dit blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV. De vakbond zegt geen cijfers te hebben over het aantal mensen dat door de Wet Werk en Bijstand (WWB) eerder en/of langer in de bijstand terechtkomen. “Wij hebben gekeken naar de plannen die de gemeenten hebben gemaakt en geconstateerd dat de valkuilen op dit gebied zitten”, aldus bestuurder R. van Splunder.
 
Gemeenten krijgen bonussen van het Rijk wanneer ze iemand uit de bijstand naar een reguliere baan kunnen krijgen. Door die prikkel richten gemeenten zich in eerste instantie op die makkelijk te bemiddelen groep. “Gemeenten gaan dus voor hun eigen gewin, want als iemand snel reïntegreert, blijft er budget over en dat mag de gemeente zelf houden.”
 
In de praktijk blijkt dat veel van de langdurig werklozen alleen in aanmerking komen voor een gesubsidieerde baan. “Die mensen blijkt ‘te goed’ voor een plek op de sociale werkplaats, maar door hun problemen – vaak hebben ze psychische of maatschappelijke problemen – kunnen ze niet functioneren in een reguliere baan. Juist voor die gesubsidieerde banen krijgen gemeenten geen prikkel van het Rijk. Wij pleiten ervoor die bonus ook te geven wanneer iemand doorstroomt naar een gesubsidieerde plek”, zegt Van Splunder.
 
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is het daar mee eens. “Sterker, in een recentelijk advies van de Raad voor Werk en Inkomen waar de VNG deel van uitmaakt, wordt gepleit voor het invoeren van participatiebanen. Dit is hetzelfde als de oude ID-baan, maar via gemeentelijk geld geregeld in plaats van via rijksgeld”, aldus E. Vis van de VNG.
 
Zij verwerpt de diskwalificatie van het CNV dat gemeenten op gewin uit zijn. “Het is toch logisch dat je begint met het reïntegreren van de groep mensen dat het dichtst bij de arbeidsmarkt staat. Laat je ze langer in de bijstand, dan betekent het dat het reïntegreren steeds lastiger wordt.”
 
De gemeente Leeuwarden heft een groot deel van haar 700 gesubsidieerde banen op. Er blijven 400 banen over. Voor de rest van de mensen geldt dat ze voor 2006 of 2007 een reguliere baan moeten hebben gevonden. Dat blijkt lastig. ID-er E. Bakker uit Leeuwarden zoekt evenals vele andere ID-ers al driekwart jaar naar een functie. “Dat lukt niet. Ik heb nog niet eens een gesprek gehad.” Woordvoerder over het WWB-beleid in Leeuwarden waren allen wegens vakantie afwezig. CNV’er Van Splunder: “Op de overheid rust een sociale en morele plicht voor werk te zorgen. Als veel mensen via de markt geen werk kunnen krijgen, dan moet zij daar voor zorgen.”
 
Bron: Friesch Dagblad (29-07-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook