Langer werk voor mensen in re-integratie
Langer werk voor mensen in re-integratie
BUITENPOST - De 53 mensen uit Achtkarspelen en Kollumerland die via het re-integratietraject De Achtbaan aan het werk zijn, kunnen hun baan nog twee jaar houden. Het project wordt voor die tijd verlengd. Er worden geen nieuwe werklozen toegelaten in De Achtbaan.
Via De Achtbaan zijn mensen aan het werk die voorheen een baan hadden via de in- en doorstroomregeling (ID) of via de wet inschakeling werkzoekenden (WIW). Toen deze regelingen werden afgeschaft, hebben de twee gemeenten er voor gezorgd dat deze mensen hun baan konden houden via het re-integratietraject.
Met name kleinere organisaties die door de gemeente worden gesubsidieerd en scholen maken gebruik van de ‘Achtbaners’.
Zo heeft de tennisvereniging via de regeling mensen ingehuurd voor het onderhoud van de tennisbaan en de schoonmaak van het verenigingsgebouw. ’t Stip heeft mensen in dienst genomen die klussen doen bij ouderen en gehandicapten en ook maakt een aantal mensen het centrum van Buitenpost schoon.
Sinds 2005 zijn acht werknemers doorgestroomd naar een reguliere baan. ,,Vaak hebben de organisaties bij wie ze waren gedetacheerd hen vast in dienst genomen”, aldus A. Bronsema van de gemeente Achtkarspelen. Voor de meesten is een ‘echte’ baan echter niet weggelegd, beseft A. Bronsema.
De Achtbaan blijft niet bestaan, omdat deze te duur is. Een aantal mensen verdient via de regeling tot 130 procent van het minimumloon. ,,De verlenging is echt bedoeld voor de mensen met wie de gemeente op de één of andere manier al een verplichting had.”
De gemeente heeft nu ook regelingen in het leven geroepen waarbij mensen aan het werk gaan met behoud van uitkering. ,,Het is vooral de bedoeling dat werklozen weer een werkritme krijgen zodat ze kans krijgen op een gewone baan.”
Gemeenten zijn tegenwoordig zelf verantwoordelijk voor de Wet Werk en Bijstand. Dat betekent dat ze zelf moeten bijleggen als de bijstandspot leeg is. Het geld dat overblijft, mogen ze in eigen zak steken. Lokale overheden hebben er dus belang bij om mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen.
In de buurgemeenten Achtkarspelen en Kollumerland is vorig jaar in dit kader gestart met een project om werklozen te helpen bij het opstarten van een eigen bedrijf. ,,Het loopt aardig”, aldus Bronsema. Een paar mensen zijn inmiddels zo ver dat ze los kunnen met hun bedrijf.
De startende ondernemers mogen hun uitkering anderhalf jaar houden. Bovendien kunnen ze via de gemeente goedkoop hun startkapitaal lenen.
Bron: Friesch Dagblad (08-01-2007)