icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

MCL moet tien miljoen bezuinigen

06 jan 2010

Bestuursvoorzitter geeft af op kabinet

 

MCL moet tien miljoen bezuinigen

 

Leeuwarden - Het Medisch Centrum Leeuwarden moet volgend jaar tien miljoen euro bezuinigen. De besparing is nodig omdat de rijksoverheid de ziekenhuizen vanaf 2011 stevig gaat korten. Dat zei bestuursvoorzitter Wander Blaauw gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak.

 

Blauw maakt zich zorgen over het financiële reilen en zeilen bij MCL. De begroting voor komend jaar is nog niet rond. Tegenover de bezuiniging van tien miljoen euro staat op de conceptbegroting een half miljoen euro om de werkdruk in Medisch Centrum Leeuwarden te verlichten. ,,Dat wordt een zeer moeilijke opgave.”

 

Alleen samenwerking met omliggende ziekenhuizen, met andere zorginstellingen en met zorgverzekeraar De Friesland kan de zorg op peil houden, meent Blaauw. De samenwerking met andere Friese ziekenhuizen zal worden geïntensiveerd, te beginnen dit jaar met De Tjongerschans uit Heerenveen.

 

Het kabinet kreeg de zwarte piet van Blaauw. Het MCL krijgt het helemaal moeilijk als de regering vrijdag besluit tot invoering van het zogenoemde Z-waardemodel, waarschuwde Blaauw. ,,Dat is een variant op het verfoeide model van de maatstafconcurrentie. Dat was een stille dood gestorven, maar wordt nu gereanimeerd.”

 

,,Eén idioot element in dat model is dat je maar zeer beperkt mag groeien. Geleverde zorg die daar bovenuit gaat, wordt niet betaald”, zei Blaauw tegen zijn personeel. ,,Het tegengestelde van marktwerking dus: als je het goed doet en meer patiënten een beroep op je doen, word je gestraft.”

 

Een tweede ,,belachelijk iets” is dat het ziekenhuis een plafond heeft en de medisch specialisten niet. De specialisten zullen met meerproductie hun inkomensdaling willen compenseren. ,,Dat gaat dan echt niet passen in het plafond van het ziekenhuis. Het kabinet realiseert zich onvoldoende hoe dit uit gaat pakken.”

 

Blaauw vroeg zich af of het ziekenhuis voortaan dure behandelingen moet gaan schrappen en patiënten ‘nee’ moet verkopen. Hij noemde als voorbeeld de borstreconstructies met eigen weefsel. Een behandeling die steeds meer gemeengoed wordt en waar MCL goed in is; vrouwen staan er soms jaren voor op de wachtlijst. De kosten per patiënt zijn meer dan tienduizend euro, de opbrengst is 1100 euro. ,,Bij 25 patiënten per jaar schieten we daar dus 2,5 ton bij in”, rekende Blaauw voor.

 

MCL heeft 2009 door incidentele meevallers nog wel financieel positief afgesloten. Het ziekenhuis staat een paar miljoen euro in de plus.

 

Sluipenderwijs

Blaauw memoreerde verder dat bij de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten de kortingen al sluipenderwijs zijn ingezet onder het pseudoniem van de zorgzwaartepakketten. Volgens Blaauw is het door zijn medewerkers niet uit te leggen waarom de ene vrouw minder zorg krijgt dan de andere, terwijl die in hetzelfde huis wonen. ,,De overheid zou eerlijk moeten zijn. Nu laat staatssecretaris Bussemaker het aan Noorderbreedte over om patiënten mee te delen, dat wat de overheid voor de zorg over heeft, echt niet meer is dan het minimum.”

 

Bron: Friesch Dagblad (06-01-2010)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook