icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

MCL overweegt diabetescentrum

13 okt 2005
MCL overweegt diabetescentrum
 
LEEUWARDEN - Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) overweegt de oprichting van een diabetescentrum. Met zo'n centrum hoopt het ziekenhuis de zorg voor suikerpatiënten flink te verbeteren. Nu is het vaak nog zo dat een patient een groot aantal deskundigen afloopt bij de behandeling van de ziekte, zonder dat deze hun acties op elkaar afstemmen.
 
Gisteren werd bekend dat het aantal suikerpatiënten in drie jaar tijd was gestegen met 125.000 tot 600.000. Daarbij zijn er nog zo’n 250.000 mensen die diabetes hebben zonder dat ze het weten. “De cijfers zijn heel verontrustend”, vindt diabetesverpleegkundige M. Vallinga van het MCL. “Ook wij zijn in een enorm rap tempo gegroeid.” Waar vijf jaar geleden nog geen halve kracht rondliep, zijn nu ruim vijf voltijdplaatsen voor diabetesverpleegkundigen.
 
In het ziekenhuis komen doorgaans de mensen die complicaties hebben opgelopen door diabetes. Zij hebben klachten aan bijvoorbeeld de ogen of last van hart- en vaatziekten. Ook de voeten zijn vaak een kwetsbaar punt. Onder meer door een verminderde doorstroming van het bloed kunnen wondjes die onbehandeld blijven, al snel leiden tot infecties. Zo ontstaat het van suikerziekte bekende risico van amputaties. Onnodig, als er goed gecontroleerd wordt. Dat is een van de taken van Vallinga.
 
Even belangrijk is de voorlichting. Een patiënt met suikerziekte moet weten hoe hij of zij anders moet leven. Gewichtsverlies (minder en gezonder eten en meer beweging) is daarbij belangrijk om de gezondheidsrisico’s te verminderen.
 
Als suikerpatiënt kom je bij een breed scala aan deskundigen over de vloer. De huisarts, de internist, de diëtist, de oogarts, de cardioloog, allemaal dragen zij hun steentje bij aan het in toom houden van de ziekte en het behandelen van de gevolgen ervan. Vaak werken deze deskundigen langs elkaar heen.
 
Elders in het land hebben ziekenhuizen daarom al diabetescentra opgericht. In zo’n centrum werken de deskundigen samen en functioneert een van hen als coördinator. Dat kan bijvoorbeeld de huisarts of de diabetesverpleegkundige zijn. Deze werkwijze zorgt voor een veel betere afstemming van de behandelingen.
 
Ook Diabetesvereniging Nederland (DVN) is een warm voorstander van de ketenzorg, het liefst in gespecialiseerde diabetescentra. Directeur J. Gillissen van DVN pleit daarbij voor reguliere controles om complicaties te voorkomen. Dat is het hoogst haalbare. “Diabetes is een chronische aandoening, die je de rest van je leven met je meedraagt”, zegt Gillissen.
 
Bron: Friesch Dagblad (13-10-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook