Meningen verdeeld over nut ophokplicht
17 aug 2005
Meningen verdeeld over nut ophokplicht
DEN HAAG (GPD) - Dierenorganisaties verfoeien de ophokplicht voor miljoenen kippen en ander commercieel pluimvee: dieronvriendelijk en ineffectief. Maar de pluimveesector is tevreden: hoe minder consumptievogels buiten, hoe kleiner het risico dat trekvogels een uitbraak van de vogelgriep kunnen veroorzaken. De vraag is wel of een ei van een 'buitenkip' gewoon een paar cent duurder blijft.
Om met dat laatste te beginnen, eierhandelaar Jelte Poort uit Sint Annaparochie is niet tegen op de ophokplicht, maar vindt het jammer dat er niet gedacht is over een regeling. Als de huidige duurdere Freiland-eieren straks aangemerkt worden als gewone scharreleieren, zou de prijs kunnen zakken. De pluimveeorganisaties menen dat daarvan geen sprake mag zijn.
Bij het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL), de koepel van de supermarkten, wacht men de besluitvorming in Brussel af. Als daar wordt besloten dat de Freiland-eieren gewoon onder die naam in de winkel mogen, is er niets aan de hand. Dat zou kunnen omdat er niet veel verandert, behalve dat de kippen naar binnen gaan. Voer en ruimte blijven gelijk. ,,Maar we gaan geen gewone eieren voor de prijs van Freiland-eieren verkopen'', aldus een woordvoerster.
De Stichting Wakker Dier is zo boos over de ophokplicht dat ze landbouwminister Cees Veerman voor de rechter wil slepen. De bewindsman heeft besloten dat vijf miljoen kippen maandenlang binnen moeten blijven. Dat moet voorkomen dat trekvogels uit Oost-Europa en Azië hier commercieel pluimvee besmetten met de vogelgriep.
De pluimveesector zelf laat geen gelegenheid onbenut de vogelgriep af te schilderen als meer dan een economische bedreiging. Bij de uitbraak van 2003 uitbraak raakten in Nederland ook negentien mensen besmet met de vogelgriep. Eén van hen, een dierenarts uit Rosmalen, overleed.
De variant van het huidige vogelgriepvirus H5N1, dat nu rondwaart in de voormalige Sovjet-Unie en Azië, staat ook nog eens te boek als agressiever dan de H7N7-variant die in 2003 Nederland trof.
Bron: Leeuwarder Courant (17-08-2005)