icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Milieu is gediend bij ‘zonkrachtcentrale’

21 nov 2005
Milieu is gediend bij ‘zonkrachtcentrale’
 
HEERENVEEN – Zonthermische krachtcentrales vormen dé oplossing voor de problemen rondom toenemende vraag naar energie en de belasting voor het klimaat die die vraag met zich meebrengt.
 
Dit zei D66-prominent Jan Terlouw zaterdag op een D66-symposium over een duurzame toekomst en de economische ontwikkeling. Hij vindt dat zijn partij bij de volgende verkiezingen zich moet richten op het thema toekomstbewaking. “D66 moet oplossingen bieden op steeds prangender wordende milieuvraagstukken. De VVD gaat het vast hebben over veiligheid en het CDA over de rechtvaardigheid. D66 wint wanneer de partij zich richt op de toekomstbewaking”, aldus Terlouw. Overigens ziet hij geen rol voor zichzelf weggelegd in de nieuwe verkiezingscampagne, in een nieuw kabinet óf in de Tweede Kamer. Hij zegt zich grote zorgen te maken over de peilingen. Bij verkiezingen zouden de liberaal-democraten drie zetels behalen.
 
De oud-minister, van oorsprong wis- en scheikundige, beschouwt het energievraagstuk als de kern in de discussie over duurzaamheid. “Oplossingen als biomassa, zonnekracht en windenergie zetten geen zoden aan de dijk. De eerste levert 1,5 procent en de twee andere vormen dragen 1,8 procent bij aan de energievoorziening. Met de huidige stijging van de vraag moeten die percentages over vijftig jaar op 50 procent liggen. Als bulkenergie zijn deze methodes te kwetsbaar.”
 
Terlouw is overtuigd van de bouw van grote zonthermische krachtcentrales in de woestijn. Via spiegels worden de zonnestralen geconcentreerd, waardoor er hoge temperaturen ontstaan. Met die hoge temperaturen wordt stoom onder hoge druk gemaakt. Die drijft met behulp van een turbine een generator aan die elektriciteit produceert. De technologie heet Concentrating Solar Power, afgekort CSP. “Het erge is dat de politiek wéét dat deze oplossing er is, maar ze is laks en onverantwoord bezig door deze nieuwe methode niet te promoten. Men verschuilt zich achter argumenten dat Nederland te weinig zon zou hebben. Het Nederlandse bedrijfsleven is er juist goed in zich bezig te houden met zaken en ontwikkelingen in het buitenland.” Maar de belangen zijn te groot, weet Terlouw. “Shell, en daarmee vele aandeelhouders, profiteert natuurlijk flink van een stijgende olieprijs.” Een kortzichtige opstelling, vindt hij: “We lopen grote risico’s. We kunnen aardig voorspellen welke gevolgen de opwarming van de aarde met zich meebrengt. We zien stormen, overstromingen. Banger ben ik voor de dingen die gebeuren die we in al die berekeningen nog niet hebben kunnen meenemen. Ik denk dan aan het smelten van de permafrost. Hierdoor komt methaan vrij. Of het smelten van de poolkap, waardoor de warmte in de rotsmassa’s wordt opgenomen.”
 
Het aantal kernenergiecentrales zal groeien. Zowel India als China bouwen er driehonderd. Terlouw heeft die centrales liever dan die op fossiele brandstof werken. De gevolgen voor klimaatverandering zijn bij centrales op fossiele brandstof veel erger. De oud D66-minister verwacht dat er een revival zal komen van kerncentrales. “Nu al wordt 35 procent van onze energie opgewekt in kerncentrales.” Terlouw is evenwel geen warm pleitbezorger van de terugkomst van de centrale. “Afval is niet eens het grootste probleem. Het proliferatiegevaar is erger. De spullen kunnen in verkeerde handen komen.”
 
Bron: Friesch Dagblad (21-11-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook