Misschien toch meer geld voor dorpsscholen
02 dec 2005
Misschien toch meer geld voor dorpsscholen
DEN HAAG – Scholen op het platteland krijgen misschien toch meer geld om extra zorg te besteden aan kinderen die met een achterstand aan het basisonderwijs beginnen. De Tweede Kamer wil dat de drempel voor zo’n ‘achterstandsbudget’ verlaagd wordt, en minister Van der Hoeven belooft dat ze daarvoor financiële ruimte gaat zoeken in haar begroting. Met die toezegging sleepte Van der Hoeven haar begroting gisteren door de Tweede Kamer.
Mede onder druk van de provincie Fryslân vroeg een meerderheid van de Kamer om verruiming van de zogenaamde ‘gewichtenheffing’. Dat is de norm op grond waarvan bepaald wordt of een school extra geld nodig heeft voor achterstandsbeleid. Kinderen van laagopgeleide ouders komen daarvoor in aanmerking.
Volgens het voorstel van Van der Hoeven krijgt een school pas extra geld wanneer meer dan 6,4 procent van de leerlingen met een achterstand op school komt. Kamerlid Slob van de ChristenUnie stelde voor deze norm te verlagen naar 3 procent. Vooral plattelandsscholen met een beperkt aantal ‘achterlopende’ leerlingen zouden daarvan profiteren. Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer steunde zijn pleidooi; alleen CDA en VVD waren tegen omdat zij niet willen schuiven in de onderwijsbegroting. GroenLinks wilde juist nog verder gaan: die partij wilde de drempel geheel afschaffen.
De nieuwe gewichtenregeling wordt in 2007 van kracht. In de oude regeling werd ook de afkomst van ouders meeberekend: kinderen uit een allochtoon gezin werden per definitie als ‘achterstandsleerling’ beschouwd. In de toekomst is alleen het opleidingsniveau van de ouders van belang. Als de ouders niet meer dan lager beroepsonderwijs hebben gevolgd, krijgt de school 30 procent extra budget om het kind hogerop te brengen. Een kind waarvan een van de ouders niet meer dan basisonderwijs heeft gehad, telt zelfs dubbel.
Minister Van der Hoeven zinspeelde gisteren ook op de mogelijkheid dat er meer geld beschikbaar komt voor kinderopvang. Ze zei blij te zijn met de opmerking van het Kamerlid Balemans (VVD), dat er meer geld moet komen voor de voor- en naschoolse opvang. De overheid is niet van plan bij te dragen aan opvang die de scholen zelf organiseren. De VVD is bang dat dit ouders zo zeer op kosten jaagt, dat deze vorm van opvang in feite niet van de grond komt. Daarom zou het kabinet met meer over de brug moeten komen.
Van der Hoeven ziet weinig in nieuwe wetgeving om dreiging van geweldsincidenten op scholen te registreren. Wel is ze het eens met de Kamer dat scholen meer openheid over geweld moeten betrachten. De Kamer drong niettemin bij het kabinet aan op volledige registratie. Die informatie moet vervolgens vertrouwelijk worden verstrekt aan de onderwijsinspectie, de jeugdzorg en justitie.
Bron: Friesch Dagblad (02-12-2005)