NAM: benut gasveld voor stroom en CO²
07 jul 2005
NAM: benut gasveld voor stroom en CO²
LEEUWARDEN - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil gasvelden in het Noorden gaan gebruiken om schone elektriciteit mee op te wekken. In navolging van wat het bedrijf SEQ in Drachten wenst, is het de bedoeling om brandstof uit een gasbel in energie om te zetten en kooldioxide (CO²) terug te pompen naar het gasveld. Zo wordt ook bodemdaling voorkomen.
Over deze mogelijkheid is de NAM in overleg met SEQ. Dat moet dit jaar duidelijkheid opleveren hoe kansrijk de plannen zijn, aldus NAM-woordvoerder Reinier Treur. Waar SEQ uit Bunnik in 2007 wil starten met een verlaten gasveld van Chevron uit de concessie Akkrum, zouden de NAM-velden geschikt zijn om vanaf 2010 te benutten voor de tweede generatie van dergelijke stroomcentrales. Het aardoliebedrijf wil gasbellen gebruiken die leeg raken en niet meer rendabel zijn voor de gewone gasmarkt en kleine velden die anders onbenut blijven.
De komende vijf tot tien jaar komen zo'n zeventig velden van de NAM vrij, waarvan een tiental in het Noorden. De onderneming rondde in 2001 zelf een onderzoek af waaruit bleek dat het opwekken van energie en het terugsturen van kooldioxide mogelijk is. Maar daar moest zoveel geld bij dat de NAM verdere studies staakte.
Een van de onderzoekers, Wouter van de Waal, ging er wel mee verder en zette SEQ op. Nadat hij met de plannen kwam om in Drachten aan de gang te gaan, toonde de NAM ook weer belangstelling. Behalve voor de opslag van het voor het klimaat schadelijke kooldioxide - dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde - zijn leeg rakende gasbellen ook te gebruiken voor het onderbrengen van aardgas dat de NAM uit bijvoorbeeld Rusland importeert. Het Centraal Planbureau (CPB) concludeerde vorige maand dat een schone energiecentrale zoals SEQ wenst vanwege de hoge overheidsbijdrage niet aanlokkelijk is om te subsidiëren. Ook de NAM erkent dat er geld bij moet.
Bron: Leeuwarder Courant (07-07-2005)