Nederland geeft meer uit aan onderwijs
28 nov 2005
Nederland geeft meer uit aan onderwijs
DEN HAAG - Nederland heeft in 2004 voor 27,2 miljard euro gespendeerd aan onderwijs. Dat is 4 procent meer dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag naar buiten bracht.
De uitgaven van de overheid aan onderwijs steeg in tien jaar van 15 miljard naar 25 miljard euro. De overheid stak vooral meer geld in ICT, zoals de onderwijswebsite Kennisnet, modernere schoolgebouwen en het opvijzelen van de aantrekkelijkheid van het beroep van leraar.
Van de 25 miljard die de overheid vorig jaar in het onderwijs stak, ging 22 miljard naar onderwijsinstellingen en 3 miljard naar studiefinanciering. Het (speciaal) basisonderwijs en het voortgezet onderwijs slokten 70 procent van het budget voor scholen op, maar per deelnemer is het hoger onderwijs het duurst. Elke student kost 12.900 euro, een leerling in het voortgezet onderwijs en mbo kost 6500 euro en de uitgave per leerling op de basisschool bedraagt 5300 euro.
Onderzoek
Dat studenten zo duur zijn komt door de hoge kosten van het onderzoek aan de universiteiten: in het hoger onderwijs gaat 40 procent van de uitgaven naar onderzoek. Maar ook zonder deze bestedingen zijn studenten in het hoger onderwijs het duurst, want de docenten verdienen er veel en voor de studenten zijn veel dure voorzieningen nodig.
Uitgaven voor onderwijs maakten in 2004 5,6 procent uit van het bruto binnenlands product, een stijging van 0,1 procent. Volgens de jongste cijfers van de organisatie voor economische samenwerking in Europa (OESO) loopt Nederland met een percentage van 5,1 juist ver achter op het Europese gemiddelde van 5,6, maar volgens het CBS zijn deze cijfers niet te vergelijken. De OESO trekt van de cijfers die het CBS hen levert nog de uitgaven voor studiefinanciering af. Bovendien gaat het om cijfers uit 2002.
Bron: Leeuwarder Courant (28-11-2005)