Nieuw beleid levert Fryslân één docent op
29 nov 2005
Nieuw beleid levert Fryslân één docent op
LEEUWARDEN – Het nieuwe rijksbeleid voor kinderen met een leerachterstand levert de Friese basisscholen per saldo 50.000 euro op: dat is net één juf of meester extra. Dat heeft de provincie uitgerekend, nadat minister Van der Hoeven vorige week gedeputeerde Mulder uitdaagde om met harde cijfers te komen over gevolgen van haar beleid voor Fryslân.
Het “marginale” effect is volgens de provincie een optel- en aftreksom van verschillende nieuwe maatregelen die minister Van der Hoeven heeft aangekondigd.
Van landelijk belang is vooral de nieuwe ‘gewichtenregeling’ op basis waarvan berekend wordt of een beginnende leerling extra aandacht nodig heeft. Tot nu toe werd daarvoor als maatstaf onder meer gekeken naar de herkomst van de ouders; in de nieuwe regeling echter gaat het alleen om het opleidingsniveau van de ouders.
Dat is gunstig voor Fryslân: deze provincie telt relatief weinig allochtone ouders, maar veel ouders die slechts basis- of lager beroepsonderwijs hebben gevolgd. Hun kinderen krijgen extra zorg omdat ze over het algemeen met een leerachterstand op school komen. Ze worden ‘1,25-leerlingen’ genoemd, omdat ze bij de berekening van het aantal leerkrachten (formatieplaatsen) 25 procent ‘zwaarder’ wegen dan andere leerlingen.
De provincie heeft na het onderwijsdebat in de Tweede Kamer van vorige week uitgerekend hoe de nieuwe ‘gewichtenregeling’ uitpakt op Friese scholen. Van de 31 gemeenten hebben de 23 grootste inmiddels hun cijfers ingeleverd. Op basis daarvan zou het aantal ‘1,25-leerlingen’ in Fryslân toenemen van ruim vijf- tot ruim achtduizend. Dat levert zo’n vijftig extra fulltime arbeidsplaatsen op: in geld uitgedrukt zo’n 2,5 miljoen euro.
Tegenover de nieuwe, voor Fryslân gunstige gewichtenregeling, staan twee maatregelen die negatief uitpakken voor de provincie. Er wordt bezuinigd op het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid en de voor- en vroegschoolse educatie: dat kost de Friese gemeenten zo’n acht ton. Verder beëindigt het ministerie het Onderwijskansenplan Fryslân: een verlies van 1,65 miljoen rijkssteun per jaar voor het Friese onderwijs.
Per saldo gaat Fryslân er onder het nieuwe beleid 50.000 euro op vooruit: plus 2,5 miljoen, min 1,65 miljoen, min 800.000 euro. Dat vindt gedeputeerde Mulder een ‘marginaal’ saldo, dat in geen verhouding staat tot de problemen in het Friese onderwijs.
Diverse onderzoeken hebben de afgelopen jaren aangetoond dat de scholen op het platteland, met name in Fryslân en Zeeland, veel moeite moeten doen om leerlingen met laaggeschoolde ouders naar een hoger niveau te tillen.
Daarbij speelt volgens onderzoekers niet alleen een rol dat de kinderen in hun eerste vier jaar thuis niet zoveel kennis meekrijgen, maar ook het feit dat ouders op het platteland weinig ambities hebben voor hun kinderen en ze niet uitdagen om een hoger opleidingsniveau te bereiken dan wat ze zelf hebben gevolgd.
Bron: Friesch Dagblad (29-11-2005)