Op bijna alle scholen wordt drugs gedeald
22 dec 2005
Op bijna alle scholen wordt drugs gedeald
LEEUWARDEN – Op 89 procent van alle middelbare scholen in Nederland wordt in drugs gehandeld door leerlingen. Harddrugs als cocaïne en xtc zijn volop te verkrijgen. De situatie rond scholen is “zorgwekkend”, zegt de politie. Minister Van der Hoeven wil snel maatregelen.
Onderzoekers van het online jongerenmagazine Spunk bezochten tachtig van de 1300 Nederlandse scholen, waaronder vijf scholen in Fryslân. Op 93 procent van die scholen was wiet en/of hasj verkrijgbaar en bij 61 procent van de scholen voor voortgezet onderwijs is xtc voorhanden. Cocaïne was op 40 procent van de scholen te koop en dat gold bij 19 procent voor speed. Andere vaak verhandelde drugs zijn lsd, ghb en paddo’s.
Onderwijsminister Van der Hoeven roept de leiding van scholen op snel zicht te krijgen in de omvang van drugsdeals op hun school, en zonodig aangifte te doen. Ze noemt de cijfers uit het onderzoek zorgwekkend. “Het blijft een verantwoordelijkheid van de school om goed op te letten. Dat vergt continu aandacht voor dit probleem.” Het is volgens haar een van de problemen in de samenleving die op kousenvoeten ook de scholen binnenkomen, laat zij via haar woordvoerder weten.
Uit de Politiemonitor komt volgens woordvoerder C. den Bakker van de Raad van Hoofdcomissarissen ook naar voren dat de situatie op en rond scholen zorgwekkend is. “Het dealen op scholen is niet incidenteel, maar heeft een redelijke omvang”, verklaart hij.
“Ongetwijfeld gebeurt het bij ons ook”, zegt C. Kuiper onmiddellijk. Hij is directeur van de Christelijke Scholengemeenschap Comenius in Leeuwarden. “Zo’n drie, vier jaar geleden voelden veel leerlingen en medewerkers zich onveilig op school. We hebben toen gekozen de problemen hard aan te pakken door lik op stuk beleid en het inhuren van veiligheidsmensen. Zij zijn getraind in het herkennen van gedrag van dealers. Tegelijk praten we in lessen over de gevaren van alcohol- en drugsgebruik. Dat werpt zijn vruchten af. Het laatste half jaar zijn nauwelijks leerlingen geschorst vanwege dealen. Natuurlijk weet je nooit alles.” Omwonenden van de school zien dagelijks een dealer staan bij het schoolplein van de vestiging van het Comenius aan de Schieringerweg in Leeuwarden. “Daar weet ik niets van, maar ik stel daar een onderzoek naar in”, aldus Kuiper.
Ook B. van Asselt van de Drachtster scholengemeenschap Liudger gaat ervan uit dat “dingen die elders spelen ook in Drachten voorkomen”. Twee jaar geleden werd er gedeald op bij de vestiging aan de Raai in Drachten van het Liudger en bij ROC de Friese Poort. De politie heeft toen gesurveilleerd. “Dat probleem speelt nu niet meer”, zegt Van Asselt.
Politiewoordvoerder P. Boomsma zegt dat er bij de politie momenteel geen gevallen van dealen rond scholen bekend zijn. “We beginnen pas met surveilleren wanneer we een signaal krijgen. Dat is niet het geval.”
De onderzoekers van Spunk willen niet zeggen welke scholen ze in Fryslân hebben bezocht. “Het gaat om vijf scholen, zowel in grote en kleinere steden. We willen geen scholen beschadigen. Het probleem doet zich overal voor”, aldus C. van Kleef.
Middelbare scholen en hun leraren zouden veel actiever moeten zijn in het opsporen van drugsdealers op de school en het herkennen van gebruikers in de klassen, meent voorzitter Pieter Hettema van Schoolmanagers VO. Hij vindt de onderzoeksresultaten ook zorgelijk, maar denkt dat er weinig aan te doen is. “Zowel de handel als het gebruik van drugs onttrekt zich meestal aan het oog van de schoolleiding.”
Bron: Friesch Dagblad (22-12-2005)